Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.W. de Vries

Er waren 7 kippetjes, druk 1, 59 blz.
Prijs f 0,55; ingenaaid; geïll.; jongensboek; leeftijd 7-8 jaar.
Inhoud: In een stormachtige nacht wordt het oude kippenhok achter het oude huisje van oude Grietje in elkaar gedrukt. De zeven kippen zoeken een goed heenkomen. Het zesjarig buurjongetje Jan gaat ze opzoeken, waarbij hij allerlei wederwaardigheden ondervindt.
Conclusie: Een neutraal boekje, op één zinnetje na (blz. 47). Aardig verteld (á la v.d. Hulst?), kinderlijk, niet kinderachtig. Er wordt in gemist wat in een kerstboekje voor de Z.S. mag en moet verwacht worden. Daarom:
Conclusie: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
J.W. de Vries

Er waren 7 kippetjes, druk 1, 59 blz.
G.K.O. 13 t.d.t. Oude Grietje woont in een oud huisje onder oude bomen, met een oude heg er rondom, en een oud kippenhok er bij. Bij een storm waait dit hok in elkaar en ontsnappen alle kippen. Kleine Jan, vijf jaar oud, zoekt in zijn eentje net zo lang tot hij alle zeven kippen weer terecht gebracht heeft. Natuurlijk met allerlei wederwaardigheden. De kleine held kaapt in de tuin van de dominee zelfs een stuk koek, dat bij de koffie voor de tuinman klaar ligt. Dat is minder flink van hem. Maar natuurlijk komt alles best terecht en Oude Grietje krijgt een nieuw kippenhok. Dit verhaal is in imitatie-v. d. Hulststijl geschreven. Maar 't is dan ook imitatie. Zoveel zinnetjes, zoveel alinea's. Dat scheelt althans niet veel. We tellen bv. op blz. 6 32 alinea's. In deze geest: Weet je wie? Jan! Jan? Ja, Jan. In de tweede helft wordt dat iets beter. Het komt ons voor, dat dit boekje weinig uitmunt. Het godsdienstig element is zeer zwak. Als jan de koek gegapt heeft, wordt alleen gezegd: „ik hoop, dat je altijd veel van de Here jezus zult houden." Ook de plaatjes zijn niet hoog te klasseren, behalve het omslag, dat goed is. De schrijver heeft getracht eens een „ander" genre te vinden, en de kleine jongens zullen met de avonturen van Jan wel meeleven. Een onzer recensenten zegt letterlijk: „leuk verhaaltje, met wel wat goeds, maar voor evangelisatie eigenlijk ongeschikt."

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

J.W. de Vries

Er waren 7 kippetjes, druk 2, 59 blz.
prijs f 0,85; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: "Oude Grietje" woont alleen. Bij haar oude huisje staat een oud kippenhok, waarin 7 kippen. Jan, een jongetje van 5 jaar, woont vlak bij en komt vaak op bezoek. Helpt oude Grietje ook met boodschappen doen e.d. In een stormnacht waait het oude kippenhok om. De 7 kippen weg. Jan zoekt ze stuk voor stuk op. Strekking: "Oude Grietje", een gelovige vrouw. Ze weet zich veilig bij God. Ook in de stormnacht.
Conclusie: Voor de peuters heel aardig verteld en boeiend.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.