Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.F. van der Poel

Ernst, de woonwagenjongen, druk 1, 113 blz.
gebonden, drie zwart/wit tekeningen door Peter Wakum, geschikt voor jongens en meisjes van 10-14 jaar. Prijs f 11,75 (tot 31 dec.).
Inhoud: Arjan Harmsen, een boswachterszoon, en Ernst Stoop zijn trouwe vrienden. Dat is wel heel bijzonder, want Ernst woont in het woonwagenkamp. De mensen in het dorp vertrouwen de woonwagenbewoners niet. Ze mijden hen zo veel mogelijk. Vooral de oude baron van het kasteel heeft een hekel aan hen. Hij verdenkt hen van inbraak in zijn kasteel en van stroperij in zijn bossen. Hij probeert dan ook om het woonwagenkamp te laten verhuizen naar het industrieterrein. Het is vooral aan Arjan en Ernst te danken, dat men er achter komt, dat de echte dieven en stropers juist géén mensen uit het woonwagenkamp zijn. Zij beleven daarbij echter wel heel gevaarlijke ogenblikken. Maar het meest verwonderlijke is tenslotte, dat tot ieders verbazing, de oude baron de echte opa blijkt te zijn van Ernst. Het gezin Stoop verhuist dan van het woonwagenkamp naar het grote kasteel.
Conclusie: Hoewel sommige gebeurtenissen in dit verhaal wel wat eigenaardig verlopen, is het toch wel een heel boeiend boek. Een goede opvoedkundige strekking ervan vind ik vooral de houding van Arjan (en ook van zijn vader!), die zich niet te hoog acht, om met Ernst, de jongen uit het woonwagenkamp, vriendschap te sluiten. Temeer omdat de meeste dorpsbewoners juist een grote minachting voor deze mensen hebben. Ook de godsdienstige strekking komt telkens in dit boek goed naar voren.
Eindoordeel: warm aanbevolen. Krimpen a/d IJssel W. Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1993

Open Boekbeoordeling.