Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Heleen

Eva's bergtocht, druk 1, 190 blz.
Een echt mooi meisjesboek voor onze oudere meisjes der Zondagsschool. Eva Bogaart, een halve wees, is de hoofdpersoon. Een noodlottig ongeval maakt haar tot een volle wees. Haar liefdevollen vader mist ze nu ook. Bij haar oom op de boerderij maakt ze, hoewel van liefde omringd, moeilijke dagen door. De woorden, door haar vader geschreven op haar moeders portret, sterken haar weer. "Bid en Werk" is de gedachte door 't gansche boek heen. M.i.: is het een beslist karakter-sterkend boek. Valsche stands-gedachte wordt bestreden. Langs moeilijke wegen mag Eva bereiken, wat haar hartewensch steeds was. Zij leert nu, dat alles uit 's Heeeen hand is. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1930

Open Boekbeoordeling.
Heleen

Eva's bergtocht, druk 2, 158 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 12-16 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Eva van Boogaard stelt zich voor onderwijzer te worden. Doordat haar vader aan iemand geld had geleend en niet teruggekregen had, was hij niet langer in staat Eva te laten studeeren. Bij een auto-ongeluk komt haar vader om het leven en is zij wees geworden. Haar moeder was reeds overleden. Eva was ook ernstig gewond en herstelde heel langzaam. Na haar herstel ging zij naar de boerderij van haar Oom en Tante in Hekenshoek. Hier had zij moeilijke oogenblikken; ook op het Notariskantoor, waar ze werk gevonden had. Zij ontmoet ook menschen, die medelijden met haar hebben en haar met vriendschap omringen. Zij mag een cursus volgen aan een mode-vakschool en daarna kan zij verder leeren voor onderwijzeres aan een huishoudschool of mode-vakschool. "Bid en werk", door haar vader aan den achterkant van moeders portret geschreven, brengt zij in practijk. Algemeene op- of aanmerkingen: Met zeer veel genoegen en met ontroering lazen we dit boek. Voor ouders ligt er leering in om hun kinderen niet grootsch op te voeden. Voor kinderen ligt er een aansporing in om zich vroeg te wennen aan de tucht. Het is goed voor een man, en dus ook voor een vrouw, dat zij het juk in hun jeugd dragen. Gods wegen zijn anders en hooger dan onze wegen. Een voorrecht als er gebeden wordt: "Uw wil geschiede". Liefst hadden we, dat nog meer nadruk was gelegd op het echte van het Christendom. Het woordje Heer is steeds stootend.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
Heleen

Eva's bergtocht, druk 3, 125 blz.
prijs f 1,20; gecartonneerd; geïllustreerd; meisjesboek, leeftijd 12-13 jaar. Strekking: De moeilijkheden des levens drijven Eva tot bidden. Niet altijd "hoogvliegend". Ze kent ook een tijd, dat ze niet bidden kan. Gaat vormende kracht van dit boekje uit. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een heel goed boekje met goede godsdienstige strekking. Boekje met goede ondergrond. Allereerst het gezinsleven, vader praat met z'n dochtertje over zijn moeilijkheden, over zijn eigen leven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.