Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Hoogeveen

Evert, de jonge schilder, druk 1, 92 blz.
Prijs f 1,05; gebonden; geïll.; jongensboek. Strekking: Evert kan zijn ideaal, kunstschilder worden, niet verwezenlijken door financiële moeilijkheden thuis en door optredende invaliditeit van zijn vader. Ons hele leven wordt door God geleid en bestuurd.
Conclusie: Weinig boeiend, wat langdradig en weinig zeggend.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Evert, de jonge schilder, druk 3, 92 blz.
prijs f 1,20; gebonden; jongensboek, leeftijd ± 12 jaar.
Inhoud: Evert, het zoontje van een arbeider, kan prachtig tekenen en wil graag schilder worden. Maar dat kost geld! Hij speelt het echter klaar en krijgt tekenles. Doch dan komt de grote teleurstelling: zijn vader krijgt een ongeluk en zal altijd invalide blijven. Evert moet nu mee de kost verdienen. Er is geen geld over voor verdere studie. Na zware innerlijke strijd wordt hij het eens met Gods weg.
Conclusie: Een aardig verhaal met goede strekking (maar wat langdradig), nl. dat God ons leven bestuurt en dat wij bereid moeten zijn onze liefste wensen op te geven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Evert, de jonge schilder, druk 4, 92 blz.
prijs f 1,30; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Evert is de zoon van een boerenarbeider. Hij heeft z'n hart verpand aan het tekenen. Vol idealen stelt hij z'n leven er op in om kunstschilder te kunnen worden. Helaas moet hij door een ongeluk, dat z'n vader overkomt, na de schooljaren direct geld gaan verdienen. Strekking: We moeten leren onszelf te verloochenen, al kost het nog zoveel strijd: plicht gaat voor plezier! Dat geeft tevredenheid en genoegdoening.
Conclusie: Soms wat abrupt in z'n overgangen op iets anders. Het geheel vraagt eigenlijk om een tweede deeltje. De jongens kunnen er veel van leren.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.