Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Evert Kuijt

Ewout, deel I , druk 1, 153 blz.
geb., geïllustreerd met zwart/wit tekeningen van Ben Horsthuis, leeftijd 11 jaar en ouder. Geschikt voor jongens. Prijs f 14,75.
Inhoud: Het verhaal speelt vóór de tweede wereldoorlog in een klein, Zeeuws (?) dorpje. We leven mee met de hoofdpersoon Ewout Verhage, die we leren kennen als hij ongeveer 11 jaar is. Centraal staat het feit dat Ewout een uitzonderlijk tekentalent blijkt te hebben. Vooral Ewouts onderwijzer, die tevens tekent en schildert en Ewout tekenles geeft, wijst er voortdurend op dat diens talent gezien moet worden als een gave van God die ontwikkeld moet worden. Dit geeft de nodige spanning, want het ontwikkelen van dit talent vereist een voortgezette opleiding. Dit is echter in strijd met de gewoontes van het dorp in die tijd, want een arbeidersjongen hoort na de lagere school aan het werk te gaan. De uitslag van een tekenwedstrijd geeft de doorslag om naar de ULO te gaan.
Conclusie: De sfeer van het boek is christelijk. Dit blijkt echter meer uit de woorden dan uit wat de mensen doen, wat ze zijn, hoe ze in het leven en in de kerk staan. De gesprekken van de volwassenen zijn soms wat moeilijk voor de jeugdige lezers.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.