Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Rik Valkenburg

Frontale botsing, druk 1, 188 blz.
prijs f 1,50 in slappe omslag, Meipocket; jongensboek.
Inhoud: Dit boekje, een Mei-pocket, vertelt vooral van de laatste tijd van de oorlog. Veenendaal neemt in dit verhaal een belangrijke plaats in. Ab van den Heuvel beleeft heel wat spannende gebeurtenissen. Moeilijkheden heeft hij vooral met een "Unterscharführer", die Ab nog hulp bewijst bij diens sterven.
Conclusie: Een goed leesbaar boekje vol spanning. Het doet de laatste tijd van de oorlog opleven voor de jeugd. Velen weten hier maar weinig van. Een christelijke draad loopt er door dit boekje heen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Rik Valkenburg

Frontale botsing, druk 1, 188 blz.
Frontale botsing door Rik Valkenburg speelt zich af rond de bevrijding van Veenendaal in het laatste half jaar van de oorlog. Ab van de Heuvel, te jong voor de verzetsbeweging, maakt zich verdienstelijk voor het Rode Kruis en de voedselvoorziening. Op zijn tochten ontmoet hij herhaaldelijk een wrede SS-er, die zelfs Abs vriend neerschiet. Belust op wraak vindt Ab zijn vijand later zwaar gewond in een polder. Maar dan wint het zijn christendom van zijn haat: hij brengt hem het gevraagde water. Een stichtend en boeiend boek, helaas in niet geheel vlekkeloze taal. (f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.

Rik Valkenburg

Frontale botsing, druk 4, 188 blz.
Enkele zwart-wit tekeningen. Prijs f 14,90, geb. Geschikt voor j. en m. van 12 jaar en ouder.
Inhoud: In dit boek beschrijft Rik Valkenburg de belevenissen van het Veenendaals gezin Van de Heuvel (vader, moeder, drie zoons, een dochter) in de laatste zeven maanden van dc tweede wereldoorlog. Het verhaal is vooral geweven rond de jongste van het gezin, de veertienjarige Ab, die heel wat meemaakt, sinds hij als verstekeling meeging met een afdeling van het Rode Kruis, waarbij een oudere broer was ingedeeld. Met de anderen van deze groep was hij paraat voor de gewonden in de slag om Arnhem. Ook later maakt hij heel wat mee, als hij met de evacué Joke en zijn vriend Kees op zoek gaat naar voedsel. Verscheidene keren ontmoetten ze één van een tweetal sprekend op elkaar lijkende lagere SS-ers. Pas later komen ze aan de weet dat het hier niet om één maar twee personen betrof. Ab is er bij als een van hen aan zijn verwondingen overlijdt. Dan komt ook voor Veenendaal de bevrijding en de vreugde daarover, ook in het gezin Van de Heuvel.
Conclusie: In dit boek maken we kennis met een gezin dat ook in de oorlogsjaren vanuit Gods Woord wil leven. Op sobere wijze laat de schrijver ons zien, hoe dit functioneert in de concrete situatie van de oorlogsjaren. Er is de voorbede bij gevaarlijke ondernemingen, het opwellend noodgebed bij gerezen moeilijkheden. Vooral Ab worstelt met het probleem of de tekst "Hebt uw vijanden lief" ook geldt tegenover de Duitsers. Voortdurend welt de haat in hem op. vooral nadat een van de twee bovengenoemde SS-ers Abs vriend Kees had neergeschoten, waar deze een verlamming aan overhield. Als Ab de SS-er kort voor de bevrijding ontmoet, wanneer hij stervende is aan de opgelopen verwondingen, is zijn eerste opwelling hem te doden. Maar de kracht van Gods Woord wint het. Dan geeft Ab hem niet de 'genadeslag' maar de laatste slok water. Een enkele keer zeg je: vallen hier de godsdienstige beslissingen niet al te vlot (blz. 45, 160). Ter informatie nog: de spelling is 'Here' (blz. 98, 123, 133). Het boek is zo geschreven dat het vele jongeren zal boeien; ook ouderen zullen er door aangesproken worden. Ik zou de schrijver willen vragen bij een eventuele volgende druk een inleiding op te nemen, waarin hij ons duidelijker vertelt in hoeverre zijn boek 'historie' is dan nu enkele opmerkingen en voetnoten (blz. 40, 78, 79, 167, 176). Ik ontdekte één storende fout, en wel in een regel van een couplet van ons volkslied op blz. 178: die mij mijn hart doorboort, i.p.v. doorwondt. Het boek lijkt me alleen geschikt voor de oudste kinderen van de zondagsschool Het is overigens geen specifiek kerstboek; hoewel de kerst dagen van 1944 in de behandelde periode vallen, wordt er niet over gesproken.
Eindoordeel: Warm aanbevolen d.P.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1981

Open Boekbeoordeling.