Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Armin Stein

Filippus Melanchthon , druk 1
Prijs ingenaaid f 1.50; gebonden f 1.90.
De beteekenis van Filippus Melanchthon voor de Christelijke Kerk wordt door niemand geloochend, doch door sommigen zeker niet genoeg gekend. Dien man geteekend te zien door Armin Stein is een genot, dat de vertaler van het bovengenoemde werk den Nederland-schen lezers verschaft. Men weet over het algemeen hoe er een nauwe vriendschapsband bestand tusschen Melanchthon en Luther ; minder weet men, hoe vaak die vriendschap gevaar liep te stranden op Melanchthons wijdstrekkende liefde voor den vrede en geneigdheid tot het doen van concessies; immers zijn woorden : "eenheid in het noodwendige, vrijheid in het twijfelachtige, bij alles liefde" konden Luther niet altijd voldoen ; hoewel geen van beiden ooit iets anders in den anderen zag dan een goddelijk werktuig tot heil der kerk.
Als zoodanig leert ook de lezer Melanchthon kennen in dit belangrijke boek van Armin Stein en de drie hoofddeelen (boeken) waarin de schrijver zijn werk verdeelde, geven den vriend en medestrijder des grooten Hervormers te zien le op de schoolbanken en in den leerstoel ; 2e aan de zijde van den grooten Hervormer ; 3e alleen in leed en strijd.
Het is zeker overbodig iets te zeggen tot aanbeveling van een boek van Armin Stein; het is nog minder noodig Christenen op te wekken tot kennismaking met Melanchthon, waar die kennismaking zoo veel genot belooft als in een boek van dezen schrijver ; maar toch zij het veroorloofd juist in onzen tijd te wijzen op de groote beteekenis van die kennismaking, nu er zoo vaak gevaar dreigt voor een meening tegenovergesteld aan die, welke verkondigd wordt in de bovenstaande woorden van Melanchthon.
Een goed boek over een belangrijk persoon wordt te aantrekkelijker, naarmate het meer te juister tijd geschreven wordt : daarom vestigen wij bijzonder de aandacht op Filippus Melanchthon door Armin Stein.

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus