Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLenie van Riessen

En dat allemaal door twee cavia's, druk 1, 80 blz.
gekartonneerd, geïllustreerd, voor jongens en meisjes van 10 jaar en ouder. Prijs f 8,95.
Korte inhoud: Hanneke van Laren krijgt voor haar verjaardag twee cavia's. Ze wordt vriendin met Leonie, dochter van rijke ouders. Die heeft een pony, waardoor Hanneke haar cavia's vergeet te verzorgen. Eén van de twee diertjes gaat dood. Hanneke mijdt Leonie. Die krijgt contact met asielzoekerskinderen en ontfermt zich over hen. Meester Hofman en de klas van school werken mee voor deze kinderen en leren hen Nederlands. Hanneke en Leonie worden weer vriendinnen. De buitenlandse kinderen mogen in Nederland blijven. Hanneke verzorgt een hond en krijgt bijna een ongeluk, maar alles komt goed.
Beoordeling: Een vlot geschreven boekje, dat kinderen graag zullen lezen. Opvoedkundige strekking: kom je beloften trouw na; dierenliefde; belang van vriendschap; openheid voor asielzoekers. Godsdienstige elementen: God heeft dieren goed en mooi geschapen. Zondebesef bij verwaarlozing van dieren. De Heere God ("lieve Heer") spaart het leven.
Conclusie: De schrijfster poogt serieus een religieus accent te geven aan haar verhaal. Dat is positief, maar diep gaat dat niet. Zondebesef wordt genoemd, zelfs beleefd, maar de reactie daarop is niet de vergeving, waaruit geleefd mag worden. Daarom is dit op zichzelf aardige boekje niet geheel bevredigend. Ede M. C. Romein-Vroegindewey
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1996

Open Boekbeoordeling.