Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hans Rowaan

Fort aan de Lek, druk 1, 110 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B. J. 10-13 j. Een zeer spannend jongensboek. De vader van Jan ten Boske is fortwachter. Samen met z'n vriend Frits richt hij in het fort een werkplaats in. Zij ontdekken dat geheimzinnige mannen per roeiboot het fort bezoeken en daar pakken opbergen. Bij onderzoek blijkt dat handelaren in verdovende middelen een ruimte in het fort als opslagplaats van hun smokkelwaar gebruiken. Met behulp van politie en militairen wordt de bende opgerold. Prettig geschreven. Opgevoerde spanning. Een echt jongensboek. De figuren worden goed getypeerd. De stijl is fris. De jonge helden blijven kinderlijk. Het vertelt over een goed gezinsleven; verstandige vader, bezorgde moeder. Opwekking om het gebed niet te vergeten. Doch er zit heel weinig strekking in. Het Evangelie komt zeer mager door. Van zonde en genade horen we niets. Op pag. 49 bidt Jan: "Here Jezus, bescherm ons." Op pag. 56 vraagt Lenters: "Wanneer heb je voor 't laatst gebeden?" Op pag. 108 blijkt die vraag een zegen in het leven van Jan betekend te hebben. De uitvoering is keurig. 'n Enkele drukfout op pag. 95 regel 4 v.o.: onzichbaar. Een goed christelijk jongensboek, dat kan worden aanbevolen, als de eis van een directe evangelisatie niet te hoog wordt gesteld.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

Hans Rowaan

Fort aan de Lek, druk 1, 110 blz.
prijs gecartonneerd ƒ 1,35; jongensboek.
Inhoud: Jongens ontdekken, dat het fort, waar Jan z'n vader bewaker van is, gebruikt wordt als bewaarplaats van cocaine door smokkelaars. Na intens speuren en een spannende achtervolging worden deze smokkelaars ingerekend.
Conclusie: In het verhaal zit wel spanning, zodat jongens het wel graag zullen lezen. Het stukje over plannen in verband met scheikundeproeven zal veel kinderen van de lagere school niet interesseren. Het grootste bezwaar voor ons ligt echter hierin, dat het zo weinig geestelijke strekking heeft, waardoor het minder geschikt is voor uitdeling op het Kerstfeest. Ook worden deze kinderen wel iets te veel betrokken bij het opsporen van smokkelaars.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Hans Rowaan

Fort aan de Lek, druk 1, 110 blz.
De vader van Jan ten Boske is opzichter van een oud Fort aan de Lek. Het wordt regelmatig geïnspecteerd door een paar vriendelijke officieren, een inspectie die Jan telkens met onrust tegemoet ziet. Want samen met zijn h.b.s.-vriend Frits heeft hij, tegen de zin van hun ouders een van de kamers ingericht om er scheikundige proeven te nemen. Gelukkig wordt hun lab noch door vader, doch door de militairen ontdekt. Maar wel komen Jan en Frits tot de ervaring, dat zij niet de enigen zijn die van het fort misbruik maken. Een bende cocaïne smokkelaars heeft er zijn voorraden opgeslagen. Het spreekt vanzelf, dat de jongens de politie van hun ontdekkingen op de hoogte brengen en dan worden de misdadigers na een spannende jacht ingerekend. Dit verhaal van Hans Rowaan is eenvoudig verteld, met een gezonde dosis spanning. Ook het godsdienstig element heeft zijn plaats gekregen. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.