Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. Vogelaar-van Amersfoort

Waar is Nelleke?, druk 1, 78 blz.
prijs gebonden f 7,95; meisjesboek, leeftijd 7-12 jaar.
Inhoud: Nelleke is gehandicapt. Ze loopt met een beugel. Op school wordt ze veel geplaagd door de jongens. Eindelijk weet ze het niet meer. Ze spijbelt van school en valt in een hooiberg in slaap, een hond vindt haar. Ze wordt bij de boer verzorgd, door haar ouders gehaald en verzorgd. Ook de schoolkinderen komen haar verwennen.
Conclusie: Prachtboekje. De hardheid van de jeugd tegenover het gehandicapte kind is goed getekend. Het daarop volgende aanbieden van cadeaus geeft blijk van schuldbesef. Goed christelijk boekje.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1975

Open Boekbeoordeling.
A. Vogelaar-van Amersfoort

Waar is Nelleke?, druk 2, 78 blz.
geb., matige zw./w. illustr., geschikt voor meisjes van 7-9 jaar.
Inhoud: Nelleke, een heel gevoelig meisje, is gehandicapt. Ze heeft aan haar ene been een beugel. Soms wordt ze op school nageroepen: "Beugeltje". Dat doet haar uiteraard veel pijn. Op een keer gaat ze niet naar school, maar loopt weg. Doornat en oververmoeid wordt ze tenslotte gevonden. Ze wordt dan ook ziek. Vanuit school wordt nu alles gedaan om haar met liefde te omringen. De kinderen, die haar nageroepen hebben betuigen hun spijt.
Conclusie: Een boekje, waarin het leven van een gehandicapt kind beschreven wordt. Hoewel Nelleke goed contact heeft met haar moeder, komt deze er toch niet achter waardoor Nelleke verdriet heeft. Ook haar vriendin en de meester niet. Dat komt mij vreemd over. Als een kind herhaaldelijk uitgescholden wordt, komt het de onderwijzer toch ter ore? Nelleke vraagt aan haar moeder: "Waarom heb ik maar één goed been?" Een moeilijke vraag voor een moeder. Voorzichtig probeert ze haar kind hierop antwoord te geven. Helemaal vinden in dit antwoord kan ik me niet. Ook als we een nieuw hartje hebben kunnen we best nog eens erg ontevreden zijn over een handicap. Maar 't is ook moeilijk om op zulke vragen antwoord te geven. Ondanks deze opmerkingen kunnen we dit boekje toch aanbevelen.
Eindoordeel: aanbevolen. C. J. Quist-v. Noort
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1986

Open Boekbeoordeling.