Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jeannette van Luipen-Bronwasser

Frits en Tineke, druk 1, 76 blz.
prijs gebonden f 1,10; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Tineke van de bakker vindt een vriendje in haar nieuwe buurjongen Frits. Door haar lieve karakter overwint ze de jaloezie en de hautaine sfeer van Frits' thuis. Ze maken samen heel wat mee. Strekking: Met vriendelijkheid kom je heel ver in het leven; je overwint er ook het kwade mee. Rijkdom maakt niet gelukkig; het goede gezinsleven is een zegen. Gebruik van Heer.
Conclusie: Het is een vlot geschreven boekje, maar zeer oppervlakkig en erg gericht op de goede mens. Zelfs toen er alle aanleiding was om over zonde, berouw en vergeving te spreken, is dit niet gedaan.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Jeannette van Luipen-Bronwasser

Frits en Tineke, druk 1, 76 blz.
Voor ietwat gevorderden rond de acht tot ongeveer elfjarigen
Alle kinderen van deze leeftijdsgroep lezen graag boeken die in gezinsmilieu spelen en door gelijkenis of contrast met eigen levensomstandigheden vergelijkbaar zijn. Aan deze interesse komt Jeannette van Luipen-Bronwasser ruimschoots tegemoet in Frits en Tineke. Wanneer Frits in het grote witte huis naast de bakker komt wonen, denkt de bakkers-dochter Tineke dat zij haar heerlijk speelterrein in de tuin van de buren kwijt is. Maar later kan zij zich geen fijner vriendje voorstellen. Het eenvoudige bakkersgezin oefent intussen een weldadige invloed uit op de nieuwe buren en als klap op de vuurpijl mag Tineke met hen een hele maand mee naar zee. De beide milieus worden misschien wel een tikje ouderwets geschilderd, maar het verhaal heeft een bijzondere charme. (geb. f 1,10)


IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.

Jeannette van Luipen-Bronwasser

Frits en Tineke, druk 4, 76 blz.
Jeannette van Luipen-Bronwasser
FRITS EN TINEKE

Tineke sluit vriendschap met Frits, haar nieuwe buurjongen. Deze omgang wordt eerst argwanend bekeken. Er groeit echter zo'n prettige verhouding dat alle gezinsleden Tinekes vader komen helpen wanneer hij het druk heeft in de bakkerij. Voor Frits en zijn ouders wordt dit contact een zegen, want zij leren de Bijbelse Boodschap verstaan.
Uitgeverij G.F. Callenbach by Nijkerk
ISBN 90 266 4450 7J. en M. 8-10
Omschrijving inhoud in boek