Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronRegina van der Hauw-Veltman

Eskimo Boy, druk 1, 124 blz.
prijs f 1,50; gebonden; jongensboek, leeftijd ± 12-14 jaar.
Inhoud: De Eskimo-jongen Nukki schiet een ijsbeer en verbergt die, omdat hij er geen kans voor ziet, dit dier te vervoeren. De beer wordt door de tovenaar van het dorpje gestolen. Niemand durft Nukki te helpen, omdat iedereen bang is voor de tovenaar. Om eten te krijgen voor het gezin onderneemt Nukki een grote sledetocht. Hij verongelukt bijna en komt half-bevroren terecht bij een kamp Engelse landmeters. Door hen leert hij Christus kennen. Maanden later komt Nukki thuis, waar dan ook z'n Vader weer is, die lange tijd was weggeweest. Het hele dorp wil zich dan verplaatsen naar de streek van de landmeters. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Een avontuurlijk jongensboek, dat ze met grote belangstelling zullen lezen. Het geestelijk element is niet sterk. Hoe Nukki met de Westerse wereld en met het Christendom in aanraking komt, had op overtuigender wijze verteld kunnen worden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Regina van der Hauw-Veltman

Eskimo Boy, druk 1, 124 blz.
Een Eskimo-boek (graag gelezen lectuur!) met vele goede kwaliteiten en biezondere opvoedkundige strekking is Eskimo-boy, door Regina van der Hauw-Veltman. Nukki, een Eskimo-jongetje, wiens vader op een ijsschots is afgedreven, maakt alleen een ijsbeer buit, maar moet deze tot zijn verdriet afstaan aan een zgn. tovenaar. Daarom gaat hij alleen op jacht met de hondenslee, verdwaalt en zou zeker zijn omgekomen, als hij niet ontdekt was door een expeditie die wegen en een spoorlijn aanlegt. De zendeling-arts Dr Cunningham geneest Nukki, leert hem God kennen en brengt hem naar huis, waar de vermiste vader intussen ook is teruggekeerd. De Eskimo's besluiten gezamenlijk naar het zuiden te verhuizen om in dienst van de expeditie te werken. Een onderhoudend boek.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.