Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronAgnes van Driel

Duifjes, druk 1, 32 blz.
Prijs f 0,35; slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Piet en Wim zijn samen op een boerderij geweest, waar ze de duiven mochten voeren. Op weg naar huis krijgt Wim een ongeluk. Gerrit, het zoontje van de boer, rijdt hem met z'n fiets omver. Wim moet met een gekneusd been rust houden. Krijgt van G. 2 duiven. Piet laat die per ongeluk wegvliegen. Ontkent eerst, maar bekent later en bidt met moeder om vergeving. De duiven komen terug.
Conclusie: Aardig goed geschreven verhaaltje, Geen Kerstverhaal.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Agnes van Driel

Duifjes, druk 1, 32 blz.
G.K.C.B. 20 t.d.t. Een zeer geslaagde, suggestieve bandtekening maakt, dat dit dikke boek zich prachtig presenteert. En de inhoud is gelijkwaardig aan uiterlijk en vorm. Kees van Hol is de zoon van Hendrik van Hol, boerenarbeider bij Ter Horst, wiens zoon Gijs Kees vaak plaagt. Kees en Jan, de zoon van de dominé, beleven als goede vrienden veel avonturen; ze beklimmen de toren en doen daar merkwaardige ontdekkingen. Er breekt brand uit op de boerderij van Ter Horst. Verdacht wordt Jaap-oom, een zwager van Van Hol en ook Van Hol zelf. Van Hol wordt ontslagen en raakt in allerlei ellende en zorg. Hij en zijn vrouw blijven bidden en vertrouwen. Onverwachts komt door een ongeval met een hollend paard de oplossing. Gijs is de brandstichter geweest. Ter Horst maakt alles weer goed. Dit boek is uitstekend geschreven en zal de jongens ongemeen vasthouden tot het einde toe.We hebben bij al onze waardering, ook van het geestelijk gehalte, dat bijzonder hoog is aan te slaan, maar één opmerking, nl. dat de figuur van Ter Horst later even excessief vriendelijk is, als die eerst excessief bruut was. Hier liggen de contrastkleuren wat al te fel. Maar dit is een kleinigheid. We hebben veel lof over de hele linie en bevelen dit kloeke boek voor onze Kerstuitdeling onvoorwaardelijk en hartelijk aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Agnes van Driel

Duifjes, druk 2, 32 blz.
prijs f 0,40; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek, leeftijd ± 8 jaar.
Inhoud: Piet en Wim zijn samen op een boerderij geweest, waar ze o.a. de duiven mochten voeren. Wim krijgt op weg naar huis een ongeluk; het zoontje van de boer reed hem met z'n fiets omver. Nu moet Wim met gekneusd been rust houden. Hij krijgt van het zoontje van de boer twee duiven. Piet laat die per ongeluk wegvliegen. Eerst ontkent hij, maar later bekent hij het en vraagt om vergeving. De duiven komen terug.
Conclusie: Aardig geschreven verhaaltje over twee jongens uit een christelijk gezin; maar natuurlijk een gezin met zonden en gebreken. Geen speciaal Kerstverhaal.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.