Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. Huet

Geen plaats voor het kindeken , druk 4, 11 blz.
In dit Kerstgeschenk, op dichtmaat, van wijlen P. HUET, dat het reeds tot eene oplage van 18000 bracht, wordt op eenvoudige wijze de geboorte des Heilands in Bethlehems stal verhaald, en vooral de nadruk gelegd op het feit, dat voor Hem geene plaats was bij Bethlehems inwoners. De toepassing is de vraag aan de kinderen, of er bij hen wél plaats is voor den Heiland; en eene vermaning tot rijke en arme kinderen, om vroeg plaats te maken voor Hem. Taal en stijl zijn recht kinderlijk en bevattelijk. De uitvoering is eenvoudig en net. Heldere druk. De algemeene strekking van dit gedicht is niet Gereformeerd. Algemeene voldoening spreekt er uit. Ook achter sommige uitdrukkingen, het feit betreffende, plaatsen wij een vraagteeken. Onwaarschijnlijk toch is het, dat ossen en kameelen stonden naast de kribbe, alsook dat Jozef een bed van stroo en gras voor Maria heeft gemaakt. Waar de Bijbel zoo eenvoudig en onopgesmukt is, hebben wij er voor te waken, dat wij niet trachten, door onze fantasie de zaak indrukwekkend te maken, Gods Woord is in zijnen eenvoud krachtig. In dit gedicht is ongetwijfeld veel goeds, doch om de aangegeven strekking kunnen wij het slechts onder voorbehoud aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1905

Open Jachin-boekbeoordelingen.


P. Huet

Geen plaats voor het kindeken , druk 7, 11 blz.
Een eenvoudige berijming van het Kerstverhaal, met een dubbele toepassing. Voor een 22ste druk is het uiterlijk vrij sober: geen illustraties, geen plaatje, slecht papier, meer traktaatje dan boekje. Ook de correctie laat vrij wat te wenschen: bv. bestofd, voor bestoft; gestreeft voor gestreefd; roept voor roep; 'd voor de. De toon is kinderlijk, en de strekking uitnemend. Om het aandringen van een plaats in hart en leven voor het Kindeke, in Bethlehem geboren, is dit kleine geschrift nog steeds aan te bevelen. 't Is inzonderheid voor gezinnen zonder Bijbel een geschikt evangelisatiemiddel.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1915

Open Jachin-boekbeoordelingen.


P. Huet

Geen plaats voor het kindeken , druk 7, 11 blz.
10 cent. Een eenvoudige berijming van het Kerstverhaal, met een dubbele toepassing. Het uiterlijk is sober. één illustratie, meer traktaatje dan boekje. Ook de correctie laat te wenschen: bv. bestofd, voor bestoft; roept voor roep. De toon is kinderlijk, en de strekking uitnemend. Om het aandringen op een plaats in het hart en leven voor het Kindeke, in Bethlehem geboren, is dit kleine geschrift nog steeds aan te bevelen. 't Is inzonderheid voor gezinnen zonder Bijbel een geschikt evangelisatierniddel.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1926

P. Huet

Geen plaats voor het kindeken , druk 9, 16 blz.
Op duidelijke en gezellige, ja leerzame wijze, wordt den kinderen in versvorm, gewezen op ellende, verlossing en dankbaarheid. Heel aardig voor onze kleinen.Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1930

Open Boekbeoordeling.