Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 1, 37 blz.
Leeftijd 10-12 jaar. Een schipper wordt op de Merwede, tusschen Gorkum en Woudrichem, door een storm genoodzaakt voor anker te gaan liggen, en krijgt den lierslinger tegen zijn been. Zijn toestand vereischt spoedige hulp. Jan, de knecht, een flinke jongen en tevens de hoofdpersoon in dit verhaal, waagt met de roeiboot den gevaarlijken tocht naar Gorkum, om een dokter te halen. Jan is een voorbeeld voor ieder van trouw. ("Trouw" is ook de naam van het schip), maar ook een voorbeeld van godsvrucht, van geloovig vertrouwen in den Heere. Hij bidt zelf om behouden terugkomst, maar vraagt ook om de voor bede der achterblijvenden. God verhoort de opgezonden gebeden, zoodat de schipper nog juist bijtijds doktershulp ontvangt. Jan, en ook de schipper en zijn vrouw gaan met hun dankbaarheid tot den Heere. Dit keurig uitgevoerde boekje bevelen we zeer aan, in 't bijzonder voor jongens van 10-12 jaar. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 1, 37 blz.
G.K.C.O. 1 z.p. t.d.t. 25 cent, gec. 35 cent. Jan Wouters, een jongen uit Gorcum, is knechtje op het schip "Trouw” van schipper Faassen. Op een tocht naar Gorcum worden ze door een hevigen storm overvallen. Dientengevolge kunnen ze de haven niet binnen komen en moeten ze op stroom voor anker blijven. Terwijl de schipper het tweede anker uitwerpt, krijgt hij de slinger van de lier tegen z'n been. Daarvoor is dokters hulp noodig, en nu gaat Jan door al dien storm en regen met de sloep neer Gorcum. Hij durft dat doen, omdat de vrouw van den schipper voor hem bidt. Behouden komt hij aan wal, en behouden komt hij ook weer aan boord terug met den geneesheer. Ook zelf heeft hij gebeden, en hij vergeet het vurig danken niet. Er klinkt in dit boekje een innig godvreezende toon; het ziet er smakelijk uit, is typografisch onberispelijk, heeft eenige zeer fraaie illustraties en mooie initialen, die met den inhoud verband hebben. Het is bovenal vlot verteld, zoodat we alle reden hebben, om het aan te prijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1931

H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 2, 37 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 9-12 jaar.
Korte inhoud: Verhaald worden in dit keurig uitgevoerde werkje lotgevallen uit het schippersleven. Tijdens een storm moet het anker op de rivier worden uitgeworpen, waarbij den schipper een ongeluk overkomt. Zijn knechtje gaat met de roeiboot een dokter halen aan den wal. Steunend op het gebed wordt deze taak volbracht. Algemeene op- of aanmerkingen: Levendige beschrijving! De macht van het gebed komt hier goed in uit.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 2, 37 blz.
G. K. 0. 1 z. p. 3 t. d. t. f 0.25, gec. f 0.35. Jan Wouters, een jongen uit Gorcum, is knechtje op het schip "Trouw" van schipper Faassen. Op een tocht naar Gorcum worden ze door een hevigen storm overvallen. Dientengevolge kunnen ze de haven niet binnen komen en moeten ze op stroom voor anker blijven. Terwijl de schipper het tweede anker uitwerpt, krijgt hij den slinger van de lier tegen z'n been. Daarvoor is dokters hulp noodig, en nu gaat Jan door al dien storm en regen met de sloep naar Gorcum. Hij durft dat doen, omdat de vrouw van den schipper voor hem bidt. Behouden komt hij aan wal, en behouden komt hij ook weer aan boord terug met den geneesheer. Ook zelf heeft hij gebeden, en hij vergeet het vurig danken niet. Er klinkt in dit boekje een innig godvreezende toon; het ziet er smakelijk uit, is typografisch onberispelijk, heeft eenige zeer fraaie illustraties en mooie initialen, die met den inhoud verband hebben. Het is bovenal vlot verteld, zoodat we alle reden hebben, om het aan te prijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 3, 28 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jan Wouters, een jongen van 12 jaar, is nog maar kort bij schipper Faassen, die met zijn klipper "De Trouw" de Waal afvaart. Aanvankelijk ging de vaart goed, maar even voor Gorcum steekt een zware storm op, die hen noodzaakt voor anker te gaan. Met het uitwerpen van het anker struikelt de schipper over een kluwen staaldraad en breekt z'n been. Jan is echter zeer moedig en roeit in een waar noodweer naar den wal. Jan bidt; op het schip wordt voor hem gebeden. Veilig bereikt hij Gorcum, gaat naar zijn ouders en nu gaat vader mede om een dokter te halen. Gezamenlijk gaan zij in de roeiboot, terwijl Jobse, een goede roeier, hen roeit. Nadat de dokter Faassen geholpen heeft, keert hij met Jobse terug naar Gorcum, terwijl Wouters met Jan aan boord blijven dien nacht. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een mooi jongensboek, getuigend van godsvrucht. Er komt in uit: "Roep Mij aan in den dag der benauwdheid, Ik zal er u uithelpen en gij zult Mij eeren", spreekt de Heere. De geschiedenis is klein, doch voor jongens zeer aantrekkelijk. 't Lijkt wel wat onwaarschijnlijk, dat een jongen van dien leeftijd zulk een stout stuk aandurft. Gaarne iets meer vernomen van de verdere lotgevallen der personen. Evenwel komt goed tot zijn recht: "Gehoord - geholpen".
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 3, 28 blz.
Jan Wouters is knechtje bij een vrachtschipper. Op een stormavond valt de schipper en breekt een been. Het is noodweer. Jan wil naar den wal roeien en een dokter halen. Als u voor me bidt.... Hij bereikt behouden den wal en komt met hulp terug. "Het is mooi te weten, dat je voor elkaar en met elkaar bidt". Dat zegt de schippersche en dat is ook de geest van het boekje, zonder overdreven te zijn. Leeftijd 10 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1935
H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 3, 28 blz.
G. K. O. 1 z. p. 3 t. d. t. 16 cent. Jan Wouters, een jongen uit Gorcum, is knechtje op het schip "Trouw" van schipper Faassen. Op een tocht naar Gorcum worden ze door een hevigen storm overvallen. Dientengevolge kunnen ze de haven niet binnen komen en moeten ze op stroom voor anker blijven. Terwijl de schipper het tweede anker uitwerpt, krijgt hij den slinger van de lier tegen z'n been. Daarvoor is dokters hulp noodig, en nu gaat Jan door al dien storm en regen met de sloep naar Gorcum. Hij durft dat doen, omdat de vrouw van den schipper voor hem bidt. Behouden komt hij aan wal, en behouden komt hij ook weer aan boord terug met den geneesheer. Ook zelf heeft hij gebeden, en hij vergeet het vurig danken niet. Er klinkt in dit boekje een innig godvreezende toon; het ziet er smakelijk uit, is typografisch onberispelijk, heeft eenige zeer fraaie illustraties en mooie initialen, die met den inhoud verband hebben. Het is bovenal vlot verteld, zoodat we alle reden hebben, om het aan te prijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 4, 24 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Verhaald worden in dit keurig uitgevoerde werkje lotgevallen uit het schippersleven. Tijdens een storm moet het anker op de rivier worden uitgeworpen, waarbij den schipper een ongeluk overkomt. Zijn knechtje gaat met de roeiboot een dokter halen aan den wal. Steunend op het gebed wordt deze taak volbracht. Algemeene op- of aanmerkingen: Levendige beschrijving! De macht van het gebed komt hier goed in uit.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 5, 24 blz.
G.K.O. 1 z.p. 3 t.d.t. Jan Wouters, een jongen uit Gorcum, is knechtje op het schip „Trouw" van schipper Faassen. Op een tocht naar Gorcum worden ze door een hevigen storm overvallen. Dientengevolge kunnen ze de haven niet binnenkomen en moeten ze op stroom voor anker blijven. Terwijl de schipper het tweede anker uitwerpt, krijgt hij den slinger van de lier tegen het been. Daarvoor is doktershulp noodig, en nu gaat Jan door al dien storm en regen met de sloep naar Gorcum. Hij durft dat doen, omdat de vrouw van den schipper voor hem bidt. Behouden komt hij aan wal, en behouden komt hij ook weer aan boord terug met den geneesheer. Ook zelf heeft hij gebeden, en hij vergeet het vurig danken niet. Er klinkt in dit boekje een innig godvreezende toon; het ziet er smakelijk uit, is typographisch onberispelijk, heeft eenige zeer fraaie illustraties en mooie initialen, die met den inhoud verband hebben. Het is bovenal vlot verteld, zoodat we alle reden hebben, om het aan te prijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 6, 24 blz.
Prijs f 0,25; slappe omslag; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Verhaald worden in dit keurig uitgevoerde werkje lotgevallen uit het schippersleven. Tijdens een storm moet het anker op de rivier worden uitgeworpen, waarbij de schipper een ongeluk overkomt. Zijn knechtje gaat met de roeiboot een dokter halen aan de wal. Steunend op het gebed wordt deze taak volbracht.
Conclusie: Levendige beschrijving! De macht van het gebed komt hier goed in uït. Geschikt voor jongens van 10-12 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 6, 24 blz.
G.K.O. 1 z.p. 3 t.d.t. Jan Wouters, een jongen uit Gorcum, is knechtje op het schip „Trouw" van schipper Faassen. Op een tocht naar Gorcum worden ze door een hevige storm overvallen. Dientengevolge kunnen ze de haven niet binnenkomen en moeten ze op stroom voor anker blijven. Terwijl de schipper het tweede anker uitwerpt, krijgt hij de slinger van de lier tegen het been. Daarvoor is doktershulp nodig. en nu gaat Jan door al die storm en regen met de sloep naar Gorcum. Hij durft dat doen, omdat de vrouw van de schipper voor hem bidt. Behouden komt hij aan wal, en behouden komt hij weer ook aan boord terug met de geneesheer. Ook zelf heeft hij gebeden, en hij vergeet het vurig danken niet. Er klinkt in dit boekje een innig godvrezende toon; het ziet er smakelijk uit, is typographisch onberispelijk, heeft enige goede illustraties en mooie initialen, die met de inhoud verband hebben. Het is bovenal vlot verteld, zodat we alle reden hebben, om het aan te prijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

H. te Merwe

Gehoord geholpen, druk 7, 24 blz.
prijs 25 cent; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Schipper Faassen van de "Trouw" krijgt tijdens een opkomende storm een ongeluk en breekt zijn been. Zijn knechtje Jan Wouters roeit alleen naar de wal. Groot is zijn angst. Dan zijn gebed, dat verhoord wordt. Strekking: Een doodgewone jongen in het alledaagse leven. Geniet van 't schip, kent zorg en nood. Vindt de weg van het gebed.
Conclusie: Het boekje lijkt een deel van een groter boek te zijn. Ze "rollen" voor ons neer, de schipper en zijn knecht, het ongeluk gebeurt en we horen niet meer van hen. Goed verteld, boeit en de strekking is goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.