Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronP. de Zeeuw J.Gzn.

Genoveva van Brabant , druk 1, 85 blz.
prijs per deel f 1,95, pocket.
Inhoud: Genoveva van Brabant is na haar huwelijk met Siegfried naar "De Hooge Semmer" gegaan. Spoedig daarna is de strijd ontbrand tegen de Moren. Terwijl haar man op het slagveld is, valt Golo de slotvoogd haar lastig en Genoveva wordt gevangen gezet. Het doodvonnis wordt niet voltrokken. Na zeven jaar in een bos met haar kind te hebben rondgezworven, komt Siegfried terug en denkt, dat zijn vrouw en kind gedood zijn. Golo weet zelf ook niet beter. Tijdens een jachtpartij vindt Siegfried zijn vrouw. Groot is het feest na haar terugkeer. Strekking: Oneerlijkheid en bedrog (van Golo) komen tenslotte toch uit. Groot is het geloof van Genoveva. Treffend is haar zorg voor haar kind Smartenrijk. Ondanks het vonnis, door Siegfried uitgesproken, blijft ze hem liefhebben.
Eindoordeel: warm aanbevolen (13 jaar en ouder).
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

Genoveva van Brabant , druk 1, 85 blz.
prijs f 1,95 in slappe omslag, pocket; jongens- en meisjesboek, voor oudere kinderen.
Inhoud: Genoveva van Brabant trouwt met Siegfried van Trier. Een gelukkig huwelijk. Siegfried trekt noodgedwongen ten strijde en de slotvoogd probeert Genoveva ontrouw te maken aan haar man. Als dat mislukt, bewerkt hij haar doodvonnis. Maar zij weet de beulen te vermurwen dat zij haar in leven laten. In een bos leeft zij verborgen, met een ree als huisgenoot.
Conclusie: Dit historisch verhaal bevat enkele onjuistheden: de beschreven vrije huwelijkskeuze kwam in de 8ste eeuw nog niet voor. Ook de illustratie op pag. 49 is onjuist: de daar getekende kleding is 15e eeuws! De oprechte liefde tussen man en vrouw wordt goed beschreven, evenals de waarde van het geloof. Als uitdeelboekje op zondagsscholen ongeschikt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.