Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Annie Vreeland

Geluksland, druk 1, 61 blz.
prijs f 0,95; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek, 8-13 jaar.
Inhoud: Het gezin Slijper heeft betere dagen gekend. Met het ongeval van vader is ook de armoede de deur binnen gekomen. De kinderen hopen op betere tijden. In hun fantasieën emigreren ze naar geluksland, waar alles zo goed is. In hun straatje huist het verdriet. Een christelijk gezin, dat overbuur wordt, doet een gezegende invloed uitgaan over heel de buurt. Het leven wordt met andere ogen gezien. Er is een geluksland, waarheen zij op weg zijn, die de Heere Jezus, die geboren is in de Kerstnacht, leren kennen als hun Heiland.
Conclusie: Een aardig en weldoordacht geschreven boekje, waarin het lief en leed met de belevenissen der jeugd hun plaats vinden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
Annie Vreeland

Geluksland, druk 1, 61 blz.
Een verhaal uit de armoewijken van Den Haag is Geluksland, door Annie Vreeland. Vader Slijper is werkloos. Het gezin lijdt gebrek. Nieuwe buren tonen de familie Slijper de weg naar het ware geluksland, dat te vinden is in de beleving van het geloof. Het verhaal is zwak van stijl en compositie, bovendien te moraliserend. De strekking is uitgesproken protestants.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.

Annie Vreeland

Geluksland, druk 2, 62 blz.
prijs gecartonneerd f 1,-; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Door een ongeval komt armoede in het gezin Slijper. De kinderen fantaseren een geluksland, waar overvloed is en geluk. Nieuwe overburen, echte Christenen, zijn een zegen voor heel de buurt. Zij getuigen van een ander geluksland, niet van deze aarde, maar bestemd voor hen, die de Heere Jezus als hun Heiland leren kennen. Strekking: Zoekt de dingen, die boven zijn.
Conclusie: De genezing van Slijper, lichamelijk en geestelijk, aardig beschreven, misschien iets gewild. Boekje voor kinderen van 8-12 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Annie Vreeland

Geluksland, druk 3, 61 blz.
prijs f 1,-; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Een ongeluk is oorzaak, dat vader Slijper, die schilder is, zijn werk niet meer kan doen. Armoede komt in dit gezin, dat zonder God leeft. Nieuwe buren worden tot een zegen voor het gezin Slijper, dat van een aards geluksland droomde. De buren wijzen op het ware Geluksland. Vader Slijper geneest en ook nog andere buurtbewoners vinden de weg tot God. Strekking: Laat uw licht schijnen voor de mensen en hebt uw naaste lief als uzelf.
Conclusie: Misschien is dit boekje iets te mooi, maar het is een fijn verhaal. Laat de lezers het ideaal maar eens zien. Ter navolging. Pedagogisch en taalkundig heel goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.