Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronHein Kray

Gevaar in de struiken, druk 1, 61 blz.
prijs f 0,95; gebonden, jongens- en meisjesboek, leeft. 10-12 j.
Inhoud: Aart woont met zijn moeder en drie broertjes in Rotterdam. Moeder is weduwe. Als Aart vacantie heeft, wil hij ook graag eens de stad uit, evenals zo vele van zijn vriendjes. Gelukkig komt er een uitnodiging van zijn oom, die in een groot huis in Overijsel woont. Hij geniet volop van de natuur en vermaakt zich reusachtig. In de vacantie is Betty, het nichtje van Aart, jarig. Aart moet het prieeltje versieren ter ere van haar verjaardag. Bij de versiering gebruikt hij ook rode en zwarte bessen, die zeer gevaarlijk zijn, hoewel Oom hem daarvoor had gewaarschuwd. Betty eet van de bessen en wordt doodziek. Aarts berouw en angst zijn groot. Gelukkig herstelt Betty weer. Aart ontvangt vergeving en gaat nu biddend strijden tegen zijn zelfzucht en eigenzinnigheid.
Conclusie: Aardig verhaal. We vragen ons wel af, waarom de Oom, die zo'n groot huis bewoont en een goede positie heeft, zich zo weinig schijnt te bekommeren om zijn zuster, die in Rotterdam woont en weduwe is. Aart is een echte Rotterdamse jongen, die buiten veel leert en zijn zonde gaat inzien.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Hein Kray

Gevaar in de struiken, druk 1, 61 blz.
Hein Kray is de auteur van Gevaar in de struiken. Een Rotterdamse knaap gaat uit logeren bij een oom in Overijsel. Vooral voor de kleine Betty is hij een en al aardigheid. Als Betty jarig is, gaan ze samen een prieeltje versieren. Aart maakt, tegen ooms verbod in, gebruik van vergiftige bessen. Betty snoept er van ... en wordt doodziek. Na veel schrik en angst treedt beterschap in en Aart heeft een les voor zijn leven beet. Een wel wat opzettelijk verhaal.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.