Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Annette van Beuzekom

Gevaar rond de Molenwiek, druk 1, 105 blz.
geschikt voor jongens vanaf 10 jaar, AVI 8, gebonden, geïllustreerd met 9 mooie zwart-wit tekeningen van Jaap Kramer. Prijs f 13,50.
Inhoud: Door verhuizing is Matthias op een andere school gekomen. Hij zit daar nu twee maanden in groep acht. Maar hij treft het niet. Hij wordt heel erg gepest. Vooral door Koert, een gemene jongen, die met verkeerde vrienden omgaat. Koert heeft ook een scheldnaam bedacht voor Matthias: Kakkerlak. Matthias heeft het erg moeilijk op school. Alleen Joeri, ook een jongen uit groep acht, is het met dat gepest en getreiter niet eens. Maar hij durft ook niet zo goed tegen Koert in te gaan. Doch dat verandert. Tijdens een wandeling, diep in het bos, ontdekken Matthias en Joeri dat de bende van Gekke Flossie (waar Koert ook weleens komt) slechte dingen van plan is. Op een nacht gaan zij, in een roeiboot, op onderzoek uit. Ze worden door Gekke Flossie betrapt en gevangen gehouden in een oude molen. Het ziet er dreigend voor hen uit. Gelukkig kunnen ze ontsnappen en de politie waarschuwen, die de bende kan arresteren. Na dit bange avontuur wordt er op school extra aandacht besteed aan het grote kwaad van het pesten. Matthias wordt nu met rust gelaten, maar Koert heeft het nu gemunt op Judith. Hij scheldt haar uit, neemt haar schrift af en perst haar geld af. Joeri hoort dit en vertelt het aan de meester. Vandaar dan die extra aandacht en blijkbaar met succes.
Conclusie: Met alle waardering voor de wijze, waarop in dit verhaal het pesten wordt aangepakt, kan ik dit boek helaas toch niet aanbevelen. De godsdienstige strekking erin is vrijwel nihil. Ook vind ik het onverantwoord, dat Joeri 's nachts alleen thuis is, omdat z'n moeder moet werken, dat Koert doet wat hij wil: bier drinken, een mes kopen, bij een jeugdbende zich thuisvoelt enz. Nog een taalkundige opmerking: met de 2 bierflesjes op blz. 11 zullen bedoeld zijn: 2 flesjes bier. Al met al, helaas
Eindoordeel: Niet aanbevolen. Krimpen aan den IJssel W Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1999

Open Boekbeoordeling.