Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.C. Capelle

Gevecht op de heuvel, druk 1, 80 blz.
prijs gebonden f 2,30; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Zoals de titel van het boek aangeeft wordt er een gevecht geleverd tussen de Hoetoe's en de Toetsie's. Het is een strijd tussen verschillende stammen en ook standen. De Hoetoe's zijn knechten van de Toetsies. Hitiwana, een Hoetoe jongen, is vriend met Barihofi, een Toetsie jongen. In het gevecht wordt Barihofi verwond door Hitwana. Barihofi wordt verzorgd door een christen-leraar. De twee jongens warden na het gevecht weer vrienden. Zij worden christen. Nu is er geen stammen- en standenverschil, zij zijn kinderen van één Vader.
Conclusie: Een mooi boekje, met een godsdienstige strekking.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Gevecht op de heuvel, druk 2, 80 blz.
prijs gebonden f 2,50; jongensboek, leeftijd 9-11 jaar.
Inhoud: Het verhaal speelt in Rwanda. Hier leven drie volksstammen, de Toetsi, de Hoetoe en de Twa. De Hoetoe hebben eeuwenlang slavendiensten verricht voor de Toetsi. Ze komen in opstand en een wrede strijd breekt los. Twee jongens, een Toetsi en een Hoetoe, zijn vrienden, maar worden door de strijd vijanden. Tenslotte komt er toch weer toenadering.
Conclusie: Een goed verteld verhaal. De schrijver is zelf in Rwanda geweest en het boek is een weerslag van de verhalen die hij daar hoorde. Goede taal en stijl. Goede natuurbeschrijving. De schrijver laat zien dat Christus van de mensen vraagt als broeders samen te leven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Gevecht op de heuvel, druk 3, 80 blz.
prijs gebonden f 2,85; leeftijd 10-14 jaar, jongensboek.
Inhoud: Het verhaal speelt in Centraal-Afrika, waar nog vaak stammenoorlogen zijn. De strijd eindigt pas, als het Evangelie hier wordt gebracht en de stammen tot geloof komen.
Conclusie: Een goed boekje, soms was ingewikkeld door de vreemde namen en verhoudingen bij de verschillende stammen. Maar voor ons zondagsschoolwerk zeker
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.