Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Anne de Vries

Groot vertelboek voor de bijbelse geschiedenis , druk 11, 312 blz.
De elfde druk van het Groot Vertelboekvoor de Bijbelse Geschiedenis door Anne de Vries, - eerste deel: Het Oude Testament -, is in alle opzictten de herdruk van een ontwerp uit voorbije jaren. Het is een aaneenschakeling van sterke verhalen. Moses en de Pentateuch beslaan bijna de helft van het boek. Slechts eenderde is gewijd aan Israëls bloeitijd; aan de tijd na de ballingschap wordt zelfs geen aandacht geschonken. Praktisch alle onderdelen worden nog uitgelegd als in de vorige eeuw (schepping, paradijs, zondeval, zondvloed). Dezelfde opmerkingen gelden voor het tweede deel van deze uitgave, Het Nieuwe Testament. Omdat echter de uitleg van het N.T. op zich minder geëvolueerd is, doen de verklaringen hier niet zó ouderwets aan als in het eerste deel. Tot zelfs in de tekeningen echter is de uitgave ouderwets gehouden. Op enkele punten - primaat van Petrus, instelling van de Eucharistie - wordt de protestantse leer wat sterk benadrukt, echter niet zo dat het een katholiek in de war brengt. De voor gereformeerd protestantse jeugd bedoelde uitgave is voor de katholieke jeugd niet verboden, maar evenmin in enig opzicht aanbevolen. (p.dl. geb. f 10,75)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.

Anne de Vries

Groot vertelboek voor de bijbelse geschiedenis , druk 16, 312 blz.
Dit boek verschilt niet zo heel erg van dat van Van de Hulst. Ook De Vries begint bijvoorbeeld de gelijkenis uit Lucas 10 met een morele schildering van de wetgeleerde, van wie Lucas alleen zegt dat hij Jezus op de proef wil stellen.
Pag. 130:
Jezus keek die man aan. Hij zag de list in die hoogmoedige ogen, Hij zag de minachtende glimlach om die trotse mond. Hij begreep het boze plan van die man. Hij antwoordde, zachtmoedig en geduldig: (....)
Daarna volgt in extenso de gelijkenis in de bekende drie fasen, met een veelheid aan beeldende details, dramatische sfeertekeningen en psychologiseringen en afgesloten door een korte toepassing:
"Ga dan en doe jij evenzo . .
Als hij maar eens zijn best deed om zijn naaste lief te hebben! Dan zou hij merken dat hij maar een klein en slecht mens was. En juist dán zou hij heel dicht bij de hemel zijn.'
a Evenals in de kleuterbijbel van deze schrijver heeft hij hier weer het gemakkelijk te imponeren, het stille, gehoorzame kind voor ogen. Eigen activiteiten worden bij het kind niet verondersteld.
b Opvoeding tot geloof en christelijke deugden schijnen ook hier tot de doelstellingen te behoren. Dit komt tot uiting in vele belerende passages.


Open het boekje


Rapport van een onderzoek naar kinderbijbels van Nederlands bijbelgenootschap en Katholieke bijbelstichting, 1972, 1962-63
Anne de Vries

Groot vertelboek voor de bijbelse geschiedenis , druk 19, 312 blz.
Dit boek verschilt niet wezenlijk van het Kleutervertelboek van dezelfde auteur, behalve dan dat er veel uitvoeriger in wordt verteld en het voor een oudere leeftijdsgroep is bedoeld. Ook hier veel vertellingen met dramatische sfeertekening, de bedoeling hiervan is de kinderen ontvankelijk te maken voor het gewijde karakter van de verhalen. Van God wordt een beeld gegeven dat naar de mening van velen niet overeenstemt met de bijbelse openbaring over Hem.

Open het boekje


De ene kinderbijbel is de andere niet ..., G.J. Marseille, 1977, 1962-63