Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronG.H. van Maren

Gevecht om de grauwe hoeve, druk 1, 192 blz.
prijs f 1,25; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Ries Valeur komt als knecht op de grauwe hoeve. Het staat er met de eigenaar niet best voor. Door allerlei tegenslagen ziet het er naar uit, dat de eigenaar zijn boerderij kwijt zal raken. Gelukkig komt er verandering, ook de familie van Ries komt op de boerderij wonen.
Conclusie: Dit verhaal zal de jongens zeker boeien. Er zit gang in de manier van vertellen. De strekking is ook goed. De uitvoering van dit boekje is niet zo mooi, omdat het uitgegeven is als pocket-boekje, maar we kunnen het overigens ten volle aanbevelen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Gevecht om de grauwe hoeve, druk 1, 192 blz.
In de nieuwe serie pocketboeken, de "Mei-pockets", schreef G.H. van Maren het derde nummer: Gevecht om de Grauwe Hoeve. Ries Valeur wordt knechtje op een vervallen boerderij. Het is voor hem een vlucht uit zijn milieu, waar hij wordt genegeerd sinds zijn vader in de gevangenis zit. Op de boerderij raakt Ries verwikkeld in de vetbeten strijd van de boer tegen faillissement en tegenwerking. Ze slaan er zich door en Ries hervindt daarbij zijn godsgeloof. Een diep godsdienstig boek, in protestantse geest. Het is wel wat zwaar op de hand - er wordt nooit gelachen - maar gezond van strekking en ook spannend. Ook de katholieke jeugd kan er iets uit leren. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.