Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Riek ter Braake

Hannies verjaardag, druk 1, 30 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-9 jaar: algemeene strekking.
Korte inhoud: Hannie's verjaardag was in zicht, nog enkele dagen en de blijde dag was er. Eén ding vindt Hannie naar, ze mag op school niet tracteeren. Vader is al lang ziek en daardoor zijn er geen inkomsten. Voor een buurvrouw mag Hannie een boodschap doen, inplaats van een kwartje geeft deze een halve gulden mee. Dat weet buurvrouw niet. Hannie koopt voor dat kwartje koekjes om op school uit te deelen. Later komt het uit, dat ze dat kwartje van buurvrouw er voor gebruikt heeft en heeft Hannie er spijt van. Algemeene op- of aanmerkingen: Een fleurig boekje, heeft opvoedkundige waarde. Jammer, dat de godsdienstige strekking zoo oppervlakkig is. Waarom heeft de schrijfster de gelegenheid niet benut op blz. 19 het evangeliseerende element naar voren te brengen, waar gerept wordt over de Bijbelsche les. Het kwartje houden was niet eigenlijk, maar wel degelijk echt stelen. Dit moeten de kinderen goed weten.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
Riek ter Braake

Hannies verjaardag, druk 2, 30 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Hannie's vader is ziek. Daarom zal ze op haar verjaardag niet veel krijgen en kan er geen geld overschieten om op school uit te deelen. Dat is een groote teleurstelling, daar zij het al aan haar vriendinnetje beloofd heeft. Bij het boodschappen doen voor een buurvrouw krijgt ze een kwartje terug, zonder dat buurvrouw het weet. Hannie had n.l. bij vergissing een halven gulden gekregen in plaats van een kwartje. Jet, die altijd schamper doet over arme menschen en geen goed vriendinnetje is voor Hannie, haalt haar over het kwartje zelf te houden - buurvrouw heeft toch niet gezien, dat zij een halven gulden meegaf - om er koekjes voor te koopen voor de school. Maar het kwaad, met kloppend hart gedaan, kan niet verborgen blijven. De schooljuffrouw, op bezoek bij Hannie's moeder, is zonder het zelf te vermoeden oorzaak, dat alles uitkomt. Hannie moet schuld bekennen aan haar ouders, maar ook aan den Heere en tenslotte aan de buurvrouw. Algemeene op- of aanmerkingen: Over het algemeen goed geschreven. De verleiding, door het trotsche vriendinnetje en de strijd, dien Hannie heeft, vóór ze aan de verleiding toegeeft, zijn goed getypeerd. Het optreden van de moeder na de ontdekking strekt niet tot voorbeeld. Godsdienstig element is vaag. Wat de vader op blz. 28 zegt : "De H e e r Jezus is altijd erg bedroefd als we verkeerde dingen doen" zouden wij stellig anders zeggen. Eerst meende ik, dat het woord H e e r een drukfout was, maar het wordt later nogeens gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Riek ter Braake

Hannies verjaardag, druk 2, 30 blz.
G.K.O. 1 z.p. 2 t.d.t. Hannie is gauw jarig. Ze heeft op haar verlanglijstje ook een „otopet". Maar een autoped kost te duur. Moeder kan dien niet betalen, want Vader is ziek en werkloos. Ze mag op school ook niet „uitdeden", hoewel ze dat beloofd heeft. Ze moet voor Juffrouw Bosch een boodschap doen; deze boodschap kost een kwartje; maar ze heeft een halven gulden meegekregen en verstopt het kwartje, dat over is. Jet weet haar te bewegen, dat kwartje voor traktatie te besteden. Eén lastige cent blijft van die traktatie over. Ze wil dien in het „heidenbusje" doen, maar dat is „geld van den Heere Jezus", en daarbij durft ze den gestolen cent niet te voegen. Natuurlijk komt het geval uit. Vader praat ernstig met Hannie en hij bidt met haar om vergeving. We vinden het herhaald gebruik van „de Heer Jezus" stuitend. Tegen de zonde wordt ernstig gewaarschuwd en op de noodzakelijkheid van vergiffenis wordt gewezen. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938