Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Groote Bertus en kleine Bertus, druk 1, 48 blz.
Leeftijd 6-8 jaar. Onze zoo overbekende Christelijke Schrijver, is een groot kindervriend. Dat kunt ge in al zijn boeken constateeren. Ook de kleuters, die pas hebben leeren lezen, laat hij volop genieten van zijn leuke verhalen. Hier geeft hij een vertelling, die voor de kleintjes bestemd is. Groote Bertus, een boerenjongetje en Elly, een meisje van zijn leeftijd, beleven allerlei vermakelijke avonturen met een eendje, dat kleine Bertus heet. Keurige plaatjes tusschen den tekst, maken het boekje tot een aardig geheel. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1930

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Groote Bertus en kleine Bertus, druk 3, 48 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Groote Bertus, een boerenjongetje en Elly, een dokterskindje, beleven allerlei vermakelijke avonturen met een klein eendje, dat kleine Bertus heet. Algemeen op- of aanmerkingen: Hier kunnen we weer genieten in het meesterwerk van van de Hulst. Op vermakelijke wijze heeft de schrijver in dit werkje iets gegeven voor de kinderen, die pas kunnen lezen. Ze zullen er schik in hebben. Evangeliseerend element wordt in dit boekje gemist, wat voor Z.S.-boekjes toch wel noodig is. Druk is in lettergrepen. Het woord Heer wordt één keer gebruikt. Conclusie : matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 4, 48 blz.
prijs f 0.60; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar; Catalogusno. 19. Strekking: Het verhaaltje gaat over een weggeloopen eendje. Groote Bertus weet het eendje te pakken. De kleine Elly van den dokter wordt nu verrast. Gebruik van Heér een keer.
Conclusie: Voor kinderen die pas beginnen te lezen heel aardig. Helaas godsdienstige strekking zit er niet in. Hoe jammer, want v.d. Hulst vertelt zoo mooi.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 5, 48 blz.
prijs 65 cent; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 j.
Inhoud: De belevenissen van Grote Bertus (een jongen) met kleine Bertus (het eendje van Elly van de dokter). Strekking: Geen bepaalde strekking voor ons doel. Gebruik van Heer.
Conclusie: Op grond van de eisen, die wij stellen voor een geschikt Kerstboekje, is het niet bepaald geschikt om met Kerstfeest op de Z.S. uit te delen. Overigens is het verteld op een manier, zoals alleen van de Hulst dit kan. Als leesboekje voor onze kleuters is het ondanks onze opmerkingen, wel:
Eindoordeel: aan te bevelen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 9, 47 blz.
prijs f 1,- gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Grote Bertus - een jongetje - maakt door de vlucht van kleine Bertus - een eendje - kennis met Elly van de dokter. Deze kennismaking is zó, dat ze, na het eendje gevangen te hebben, het weer vergeten. Het ontvlucht weer, maar 's nachts hoort Grote Bertus het eendje buiten. Vader haalt het binnen en Grote Bertus mag het naar Elly terugbrengen. Grote Bertus en Elly mogen met de dokter mee in de auto. Strekking: Een boekje zonder bepaalde strekking. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een aardig verhaaltje voor kinderen van 6-7 jaar. Goed geïllustreerd.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 10, 48 blz.
prijs f 1,30 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Grote Bertus is een kleine boerenjongen, maar kleiner is kleine Bertus, het eendje van Elly van de dokter. Grote Bertus is stout geweest en de kleine niet minder; dat brengt heel wat avonturen voor Elly en hem met zich mee. Strekking: Wie ongehoorzaam is, moet ervoor gestraft worden, maar de Heere in de hemel wil altijd luisteren als we Hem bidden. Je moet elkaar helpen in de nood. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een boekje, dat de kleintjes graag zullen lezen of horen voorlezen. Jammer is altijd weer het gebruik van "Heer".
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 10, 48 blz.
Grote Bertus en kleine Bertus door W.G. van de Hulst. Alleeenvoudigste avonturenvan een ondeugende boerenjongen en een jong wit eendje. Uiterlijk vooral verouderd. (geb. f 1,30)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 11, 47 blz.
prijs f 1,50 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Grote Bertus is het zoontje van een boer en kleine Bertus is de naam van het eendje van Elly van de dokter. Kleine Bertus zorgt er voor, dat grote Bertus en Elly speelkameraadjes worden. Gebruik van Heer slechts één keer, op blz. 34.
Conclusie: Een leuk boekje, waarin de kinderen in hun taal en spel levensecht getekend worden. Wel leuk voor de kinderen van de zondagsschool, maar niet direct geschikt om met het kerstfeest mee te geven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Grote Bertus en kleine Bertus, druk 15, 48 blz.
geb., omslag in kleur, geïllustr., jongens en meisjes van 6-8 jaar. Prijs f 5,25.
Inhoud: De inhoud van deze 'klassieken' mag als volgt worden samengevat: de kindertjes in deze verhalen beleven allerlei gebeurtenisjes die op een pakkende manier worden beschreven. Ze zullen onze kinderen beslist nog aanspreken, evenals dit vroeger het geval was. Dat deze boekjes aan de 15e-22e druk toe zijn, bewijst dit wel.
Eindoordeel: aanbevolen/warm aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.