Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronNel Verschoor-van der Vlis

Guus van Gouwe Gerrit, druk 1, 60 blz.
prijs 80 cent; gecartonneerd; geïll.; meisjesboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Gouwe Gerrit is straatmuzikant. Hij is een ruwe kerel, maar houdt veel van zijn dochtertje Guus. Guusje komt in aanraking met Josientje van de dominé. Als haar vader in het ziekenhuis ligt, mag ze bij dominé De Hoog Kerstfeest komen vieren bij de kerstboom. Strekking: Jezus houdt meer van de kinderen, dan vaders en moeders van hun kinderen kunnen houden. Hij wil aan boord komen van ons levensschip. Dan zijn we veilig. Gebruik van kerstboom. Conclusie Verteltrant niet onaardig. Het verhaal doet alleen wat onwaarschijnlijk aan. Is het rijke evangelie niet genoeg, dat de kerstboom niet gemist kan worden?
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Guus van Gouwe Gerrit, druk 1, 60 blz.
Nel Verschoor-van der Vlis schreef een ernstige Kerstvertelling: Guus van Gouwe Gerrit. Het dochtertje van een straatmuzikant mag het Kerstfeest meevieren in het gezin van de dominee. Diep onder de indruk wil zij dan haar ongelovige vader bekeren. Hier en daar iets te wijs voor kinderen.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

Nel Verschoor-van der Vlis

Guus van Gouwe Gerrit, druk 2, 60 blz.
prijs gebonden f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Het dochtertje van Gouwe Gerrit, een straatmuzikant, die zich onlangs in het dorp vestigde en die in 't ziekenhuis terecht kwam, mocht Kerstfeest vieren op de pastorie met het meisje van de dominee en haar vriendinnetjes. Strekking: Vreemde mensen vragen geen hinderlijke sensatielust en interesse, maar voorzichtige belangstelling, die ook het eeuwig welzijn beoogt. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Godsdienstig wat oppervlakkig. Overigens een vlot verhaaltje.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Guus van Gouwe Gerrit, druk 3, 61 blz.
prijs gecartonneerd f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Guus is het dochtertje van een straatmuzikant. Haar vader speelt op het ijs zijn deuntjes, alles door elkaar, tot kerstliedjes toe. Vier vriendinnetjes, waaronder Jos van de dominee, gluren de volgende dag bij hen door het raam. Jos wordt gepakt en sluit dan vriendschap met Guus. Gouwe Gerrit komt met het Kerstfeest in het ziekenhuis, waar hij door de dominee wordt bezocht. Guus mag het Kerstfeest vieren bij de dominee. Strekking: Wij moeten, waar we maar kunnen, getuigen van ons geloof en de blijde boodschap brengen. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Alles past wel erg precies. De vader ligt net met het Kerstfeest in het ziekenhuis. Guus viert natuurlijk het Kerstfeest bij de dominee. Het ligt er wel wat dik op. Het boekje zal door meisjes van 9-12 jaar wel graag gelezen worden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.