Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Hertevoet en Zilveroog, druk 1, 46 blz.
prijs f 0,80; gebonden; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Het verhaal speelt zich af rondom Hertevoet, een Indianenjongen en zijn moeder Zilveroog. Moeder Zilveroog is ziek. Komt terecht bij de Bleekgezichten. Wordt verpleegd en ook ingewonnen voor God. Zending! Later zal dit Indianengezin aan de mannen van hun eigen stam vertellen van God en Jezus. Strekking: Zendingswerk onder de Indianen. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Een heel goed boek. Zal door de jongens graag gelezen worden. Norel is een goed verteller.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Hertevoet en Zilveroog, druk 1, 46 blz.
Op aantrekkelijke wijze verhaalt K. Norel in Hertevoet en Zilveroog over een kleine Indianenjongen die zijn moeder redt van de bevriezingsdood, waartoe ze door de medicijnman was veroordeeld. Met zijn moeder wordt hij door blanken gevonden, die hen meenemen en de moeder genezen. Op de zendingspost leren zij de Blijde Boodschap van het Evangelie kennen, die ze na hun terugkeer bij hun eigen stam onder hun heidense broeders zullen uitdragen. Dit zendingsverhaal, geschreven met beheersing en goed inzicht in de psyche van de Indiaanse jongen, kunnen wij van harte aan de jeugd aanbevelen. (geb. f 0,80)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

K. Norel

Hertevoet en Zilveroog, druk 2, 46 blz.
prijs gebonden f 0,80; jongensboek.
Inhoud: Hertevoet gaat in de barre koude met vader op de elandenjacht, terwijl moeder doodziek in de wigwam achterblijft. De medicijnman laat moeder naar de kloof brengen als prooi voor de Grijze Beer, de indianengod. De bleekgezichten nemen moeder en Hertevoet mee, genezen haar en vertellen van de Here Jezus. Later komt ook vader Buffelnek. Dan keren ze naar hun stam terug om de Indianen te vertellen van God, die ook Indianen liefheeft en ook voor hen Zijn Zoon heeft gegeven. Strekking: De zending doet nuttig en onontbeerlijk werk. Wat een zegen brengen de moedige zendingsmensen aan de heidenen tot aan de verste hoeken van de wereld. De armoede van het heidendom met haar bijgeloof en de rijkdom van het christelijk geloof komen duidelijk uit. Gebruik van Heer en kerstboom.
Conclusie: Een mooi en teer verhaal, waarin de nood der heidenen en het zegenrijke werk der zending op aantrekkelijke en kinderlijke wijze wordt verteld. De kerstboom, die even wordt genoemd, was in dit verhaal niet nodig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.