Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hetty Drost

Het Hongaarse vriendinnetje, druk 1, 30 blz.
Prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Jaap en Rietje gaan op de vrije zaterdag in het bos spelen en vinden daar een Hongaars meisje uit het kamp, dat hij hen in de buurt is. Dit meisje heeft geen ouders meer. Het wordt bij Rietje thuis in het gezin opgenomen.
Conclusie: Het is een sympathieke bedoeling om over een Hongaars meisje te schrijven en zo belangstelling voor en meeleven met deze vluchtelingen op te wekken en op deze wijze een voorbeeld te stellen van daadwerkelijke naastenliefde. Toch blijft de godsdienstige strekking zwak en het verhaal zelf is een beetje aan elkaar geregen, zodat het niet onverdeeld aanbevolen kan worden.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Hetty Drost

Het Hongaarse vriendinnetje, druk 1, 30 blz.
Het actuele probleem: de opname van de Hongaarse vluchtelingen in ons midden, heeft gediend als thema voor Het Hongaarse vriendinnetje. De uitwerking is wat pover. In een gelovig protestants gezin wordt een Hongaars weeskind als eigen dochtertje opgenomen. Bovendien dienen schoolgebeurtenissen als aanloop, zodat de ganse problematiek in weinige bladzijden wordt afgedaan. Nu behoeven de kleintjes de probleem-achtergrond niet volledig te zien, maar er is toch meer exposé voor nodig om de vertelling tot leven te brengen. Het schematisch verhaaltje van Hetty Drost laat zich intussen toch nog wel lezen.(f 0,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.