Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronH. Lourense

Harm heeft pech!, druk 1, 125 blz.
prijs ƒ 1,30; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Albert, een wees, is knechtje bij een schipper en wordt daar slecht behandeld. Anneke van dominee Veerkamp komt bij haar vader voor Albert op. Deze komt dan bij een timmerman. Daar wordt hij van diefstal verdacht. Ook nu komt Anneke voor hem op. Wanneer uitkomt dat Albert onschuldig is, komt hij bij oude Hendrikje in huis en kan haar in de winkel helpen. Strekking: Dit boek laat ons een staaltje zien, waar een dominee al mee te maken kan krijgen en ook, dat een goede predikant al het mogelijke zal doen, om zijn schapen te helpen.
Conclusie: Een aardig, goed verteld en prettig te lezen boek, voor kinderen van 10-12 j.
Eindoordeel: warm aanbevolen. H prijs ƒ 1,50; gebonden; jongensboek, leeftijd 13-14 jaar.
Inhoud: Dirk wint, omdat Harm pech heeft een paddel. Harm is een ietwat stille jongen. Zijn moeder en zusje zijn door een onheil verdronken. De paddel raakt zoek en Dirk verdenkt Harm van diefstal. Harm wil Peer, de neef van de stroper, een halve heiden, onder invloed van het Evangelie brengen. Ook redt Harm vol heldenmoed een jongen van de verdrinkingsdood. Tenslotte wordt de paddel in 't ijs gevonden. Harms onschuld blijkt. Dirk is beschaamd. Strekking: Een boek vol avonturen van de watersport. Niemand lichtelijk of onverhoord oordelen of veroordelen. God helpt in nood - evangeliseren! Conclusie; Een boeiend boek voor jongens van 13-14 jaar. Godsdienstig element oppervlakkig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
H. Lourense

Harm heeft pech!, druk 1, 125 blz.
Het verhaal Harm heeft pech!, door H. Lourense, speelt op en om een Hollands meer. Harm verliest een kanowedstrijd en daarmee een begeerde prijs: een pagaai. Om deze pagaai ontwikkelt zich dan een serie gebeurtenissen, waardoor verwijdering ontstaat tussen de vrienden Harm en Dirk. Alles komt echter in orde. Goede karakters en opvoedend.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.