Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Carla

Het Indische neefje, druk 1, 75 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: "Het Indische neefje" door Carla is een verhaal met allerlei huiselijke voorvallen; een heel doodgewone geschiedenis. Jaap, een Indisch neefje, is alleen met de boot uit Indië gekomen. Hij kont in huis bij zijn oom en tante, die vier kinderen hebben. Bij oom, die hoofd eener school is, komt hij in huis. Jaap is nogal driftig en vaak komen onaangenaamheden hierdoor voor. Jaap leert hiertegen met Gods hulp te strijden. Bij alle huiselijke genoegens komt er echter ook ziekte in de woning. Em, op een na de kleinste, wordt ernstig ziek. Zorgelijke dagen en nachten worden doorworsteld. De Heere verhoorde het gebed, en als 't Kerstfeest is, en ook Jaaps ouders uit Indië teruggekomen zijn, is er blijdschap in de woning. Algemeene op- of aanmerkingen: De inhoud is m.i. goed voor onze tienjarigen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
Carla

Het Indische neefje, druk 1, 75 blz.
In het gezin van het hoofd eener school in de nabijheid van Den Haag komt Jaap, het zoontje uit een Zendelingsgezin in Indië, om bij zijn oom school te gaan, een jaar vóór zijn ouders met verlof komen. Het boekje verhaalt ons zijn wedervaren in dat jaar, zijn omgang met zijn neefje en nichtjes, zijn deugden en gebreken, en het blijde wederzien, als ook zijn ouders in het vaderland terugkeeren. Het dramatisch element ontbreekt niet; het wordt vertegenwoordigd door een paar ongelukken, die gelukkig nog goed afloopen, onder meer door een paar ziektegevallen, waaruit de patiënten voorspoedig herstellen. Dit boekje is bestemd voor kinderen van 8-12 jaar. Hoewel het kinderleven goed weergegeven is en er hier en daar aardige tooneeltjes in voorkomen, kan het boekje in zijn geheel ons maar zeer matig voldoen. 't Lijkt ons te veel maakwerk: er is te weinig samenhang tusschen de hoofdstukken onderling, terwijl het 8ste hoofdstuk geheel uitgeschakeld kan worden en in 't minst geen verband houdt met het Indische neefje. Het psychologisch perspectief is zeer gering. Bovendien: een bepaalde strekking konden we er moeilijk in ontdekken. Het godsdienstig gehalte dunkt ons zwak: wel wordt er in gewichtige levensomstandigheden gebeden en gedankt, maar als er sprake is van zonde, wordt er niet gewezen op den Heiland, om Wiens wil er alleen vergeving is en bij Wien de kracht moet gezocht worden om het kwaad te overwinnen. Ofschoon we dit typographisch zeer mooie boekje niet in allen deele geslaagd achten en er stellig veel betere zijn in de rijke collectie van den heer Meinema, achten we het niet onbruikbaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

Carla

Het Indische neefje, druk 1, 75 blz.
Smakelijk ziet het boekje er uit in zijn grijzen omslag met schattig titelplaatje. Ook de zwarte illustraties zijn vrij goed geslaagd. Helaas kunnen we den inhoud van het boekje niet zoo roemen. Het is erg druk en erg vol. Er wordt veel bijgehaald, dat met het Indische neefje eigenlijk niets te maken heeft. En het plaatje op den omslag (de schaatsrijdende jongens) speelt eigenlijk heelemaal geen rol in het verhaal. We weten wel, dat kinderen heel vaak maklijker met de geteekende personen meeleven, dan wij grooten, maar men moet zich hier soms inspannen om de figuren uit elkaar te houden. En wat wordt er geweldig nadruk gelegd op het huiswerk. 'n Meisje, dat jarig is geweest en vriendinnetjes heeft gehad, mag nog niet eens 'n keertje vrij van huiswerk. Omdat het verhaal in een onderwijzersgezin speelt?? Wij hopen, dat die menschen juist wijzer zijn. Dat 'n 13-jarige jongen uit Hollandsche familie de sneeuw voor suiker aanziet, lijkt ons wat ongelooflijk -. al komt die jongen ook uit Indië. Zulke passages zijn goedkoope aardigheden. Voor 10 jaar. Aanbevolen, al is het dan "matig". Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933