Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronIngerose Paust

Hart in de storm , druk 1, 159 blz.
Het is het jaar 1509. De Dominicaner monnik Tetzel verkoopt aflaatbrieven in Chemnitz. De mensen verdringen zich om hem heen, en toch is hier en daar het wantrouwen onmiskenbaar aanwezig. Zouden de zaligheid en Gods liefde werkelijk to koop zijn? Voor Anna Maria, de vrouw van de fijnsmid Hans Eckart is er geen twijfel mogelijk. Zij heeft vergeving nodig, vindt ze, omdat ze nog steeds met weemoed moet denken aan haar buurjongen Caspar Weinald, die monnik heeft moeten worden. Caspar lijdt ook nog steeds onder deze verloren liefde.
Als de monnik Martin Luther uit Wittenberg met zijn nieuwe leer opzien baart, vindt hij een geopend oor. Luthers stellingen krijgen zowel stormachtige bijval als verontruste tegenstand. Zijn geschriften bereiken ook Chemnitz al spoedig en dringen zelfs door tot achter de kloostermuren. Maar landheer Georg de Baardige is een van de voornaamste tegenstanders van Luther. Jarenlang woedt de strijd om de Reformatie in Chemnitz.
Ook de monnik Johannes en het meisje Ursula worden in dit gewoel meegezogen. Pas na de dood van hun landheer kunnen de burgers van Chemnitz de Reformatie belijden.
Ondertussen hebben ook Johannes en Ursula hun geluk gevonden.
Een bijzonder spannend, terzake kundig en onderhoudend boek, waarin Ingerose Paust de lezer intens laat meeleven met de gebeurtenissen rond de hoofdpersonen en de gebeurtenissen in de stad en het klooster.
Omschrijving inhoud in boek