Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.C. Capelle

Het avontuur van Arawa, druk 1, 73 blz.
prijs f 1,05; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Arawa, de zoon van het opperhoofd Kasjiwa, wordt gevangen genomen. Door tussenkomst van de zendeling bevrijd. Daardoor verkrijgt de zendeling toegang tot deze Indianenstam, die hem eerst, door onprettige ervaring met andere blanken, niet wilden ontvangen. Na veel gebed en strijd van de zendeling breekt het Licht door, als Arawa als opperhoofd de Heere gaat dienen. Strekking: Behandeld als vijand, toont de zendeling zich een vriend. Veel kwaad aan het Evangelie door blanken, die de geboden Gods met voeten treden. Liefde tot de naaste, tot eer van God, overwint het duister.
Conclusie: Een spannend boek voor onze jongens en een goed boek, De stille volharding van de zendeling goed beschreven en tot het eind toe zeer acceptabel. Opvoedkundig juist. Illustratie en uiterlijke verzorging heel goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Het avontuur van Arawa, druk 2, 77 blz.
prijs f 1,50 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Een Indianenstam wordt door blanke bandieten bedrogen en beroofd na dronken gevoerd te zijn. Wanneer daarna een zendeling deze stam wil winnen voor het evangelie, is dit een groot struikelblok, elk contact is onmogelijk. Alleen door een wonderlijke redding van de zoon van het opperhoofd, welke redding de zendeling bewerkt, breekt deze starre vijandige houding. Met rijke zegen wordt het dorp ontsloten voor het evangelie. Strekking: Een boekje, dat geschreven is met warme liefde voor de zending. De kracht van het evangelie overwint door Godswonderlijke wegen. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Een boekje, dat wij gaarne kunnen aanbevelen voor onze jongens. Niet voor de allerkleinsten uiteraard. Het is voor de oudere zondagsschoolkinderen. Vooral dankbaar ben ik, dat dit boekje nu eens helder en eerlijk schrijft over de bijbelse gedachten aangaande zonde en genade.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Het avontuur van Arawa, druk 3, 77 blz.
prijs gebonden f 1,50; jongensboek.
Inhoud: Arawa is de zoon van Kasjima, het opperhoofd van een Indianendorp in het oerwoud. In dit dorp zijn twee blanken geweest, die vriendelijk werden ontvangen, maar de Indianen sterke drank gaven en hen toen van hun sieraden beroofden. Daarom is de zendeling, die zich later aan de rivier vestigt, er beslist niet welkom. Dat is hij wel in een ander Indianendorp, al vindt het Evangelie er niet veel ingang. Als tussen beide stammen oorlog dreigt, wordt Arawa gevangen genomen, maar op voorspraak van de zendeling wordt hij gespaard en mag hij terugkeren naar zijn eigen dorp. Dan komt de grote verandering in de houding van Kasjima: de twist wordt bijgelegd en er komt een open deur voor het Evangelie. Ook Arawa wordt later christen. Strekking: Wat kunnen mensen een verhindering zijn voor de toekomst van Gods Koninkrijk. Groot is het Godsvertrouwen van de zendeling, dat niet beschaamd wordt.
Conclusie: Uitstekend boekje van de hand van de hoofdredacteur van de Zendingsjeugdkrant, die al meer mooie zendingsverhalen geschreven heeft.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.