Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



L. Penning

Het beleg van Gorkum , druk 1, 159 blz.
Een boek van PENNING herkent men terstond. Hij verstaat, als weinigen, de kunst een frisch, kleurrijk en levendig tafereel van het verleden te schetsen. Zie het maar weer bij dit zijn nieuw boek, dat elken lezer reeds met de eerste bladzijden gevangen neemt. Het bevat de geschiedenis der belegering van Gorkum in den Franschen tijd. De Franschen hadden deze vesting in hun bezit en wilden haar, wijl zij de sleutel van Holland was, aan de Pruisen niet overgeven. Dezen bombardeerden het stedeke zoo geducht, dat het schier platgeschoten werd. Wijl men niet op ontzet te rekenen had, moesten de Franschen eindelijk voor het geweld der Pruisen zwichten. De lezer maakt in dit kloek historisch verhaal kennis met verschillende personen. En nergens behoeft men schouderophalend te vragen : "Hebben deze menschen geleefd?" want zij treden overal naar het leven op. Fijn geboetseerd. Geen trek te veel en geene kleur te hard. En dan dat teekenachtige proza. PENNINGS taal is niet zelden muziek. De Schrijver doet ons de daden Gods bewonderen ook in dit gedeelte onzer historie. Hoezeer ons volk geleden heeft onder de Fransche overheersching, wordt ons in het derde tafereel van Gorkums ontzettende ellende meesterlijk gepenseeld. Tegen dien zwarten achtergrond ziet gij de echte Oranjeklanten als fiere en kloeke helden uitkomen, uit het Woord Gods hunnen troosten hunnen kracht puttend. En een jongen als GERRIT WOUDE moet op het hart van alle Hollandsche jongens zulk eenen overweldigenden indruk maken, dat zij met elkaar over hem spreken en van hem droomen zullen. In dit kostelijke verhaal ontbreken noch bezielende gloed, noch sprekende trekken, noch verheffende denkbeelden. Men is bij PENNING in de frissche lucht. Laten onze kinderen, onze jongelieden, het lezen en herlezen. Het is gezond voor geest en hart. Ook de Uitgever handhaaft zijnen roem door de keurige wijze, waarop dit boek is verzorgd. Alles is even goed en mooi. Zulke boeken behooren tot het allerbeste, dat wij onzen kinderen ooit kunnen geven. Het is echte Geuzenkost.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1905

Open Jachin-boekbeoordelingen.


L. Penning

Het beleg van Gorkum , druk 2, 189 blz.
G. K. C. 0. 18 t. d. t. f 1.30 (Banden van 45 cent). Dit boek heeft een opmerkelijke inleiding. "Het is vele, vele jaren geleden, dat ik op zekeren avond te Gorkum hoog bezoek ontving. Het waren vier grijsaards, en de jongste was vier en tachtig jaar. Ik zal dien avond niet licht vergeten. Het heden had voor deze grijsaards zijn beteekenis verloren; zij leefden met hun gedachten nog in den Franschen tijd, en zij hadden de verschrikkingen meegemaakt van het beleg van Gorkum. Zij vertelden mij veel, en ik schreef op. En zoo is dit verhaal ontstaan." Het bevat dus de geschiedenis van de belegering van Gorkum in den Franschen tijd. De Franschen hadden deze vesting in hun bezit en wilden haar, wijl zij de sleutel van Holland was, aan de Pruisen niet overgeven. Dezen bombardeerden het stedeke zoo geducht, dat het bijna platgeschoten werd. Wijl men niet op ontzet te rekenen had, moesten de Franschen eindelijk voor het geweld der Pruisen zwichten. De lezer maakt in dit kloek historisch verhaal kennis met onderscheidene personen. En nergens behoeft men schouderophalend te vragen: "Hebben deze menschen geleefd?" want zij treden overal naar het leven op. Fijn geboetseerd. Geen trek te veel en geen kleur te hard. En dan dat teekenachtige proza. Pennings taal is niet zelden muziek. De Schrijver doet ons de daden Gods bewonderen ook in dit gedeelte onzer historie. Hoezeer ons volk geleden heeft onder de Fransche overheersching, wordt ons in het derde tafereel van Gorkums ontzettende ellende meesterlijk gepenseeld. Tegen dien zwarten achtergrond ziet gij de echte Oranjeklanten als fiere en kloeke helden uitkomen, uit het Woord Gods hun troost en hun kracht puttend. En een jongen als Gerrit Woude moet op het hart van alle Hollandsche jongens zulk een indruk maken, dat zij met elkaar over hem spreken en hem bewonderen zullen. In dit kostelijk verhaal ontbreken noch bezielende gloed, noch sprekende trekken, noch verheffende denkbeelden. Men is bij Penning in de frissche lucht. Laten onze kinderen, onze jongelieden, het lezen en herlezen. Het is gezond voor geest en hart. Ook de Uitgever handhaaft zijn roem door de keurige wijze, waarop dit boek is verzorgd. Alles is even goed en schoon. Zulk een boek behoort tot het allerbeste, dat wij onzen kinderen kunnen geven. Het is echte Geuzenkost.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1927

L. Penning

Het beleg van Gorkum , druk 2, 189 blz.
Bijzonderheden: Oorspr. werk, 2e druk, 188 pag. Prijs gebonden f 1.80.
Korte inhoud: Nadat Napoleon in 1813 is verslagen, trekken de Franschen zich terug in Gorkum, de sleutel van Holland. Dan komen de Pruisen en belegeren en beschieten de stad. Als de Franschen bemerken, dat het verwachte ontzet niet komt opdagen, geven ze de stad over.
Beoordeeling: Er staan aardige passages in dit boek, b.v. als de Franschen een deserteur opzoeken, die Baas Boessaart verbergt. Echter ook verschillende onwaarschijnlijkheden. Over het algemeen is het boeiend geschreven. Dit Vaderlandlievende boek zullen de jongens met genoegen lezen. Vele andere boeken van dezen schrijver zijn geschikt voor de bibliotheek. Aanbevolen. E. H.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930