Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. te Merwe

Het bevrijdende beleg, druk 1, 181 blz.
G.K.C.B. 10 t.d.t. Een nieuwe Te Merwe behoeft nauwelijks te worden aanbevolen. De auteur heeft zich onder ons al lang een ereplaats veroverd. Hij is specialist op het gebied van het historisch verhaal. Hier vertelt hij van het beleg van Gorcum in 1813-1814. De geschiedenis wordt gegroepeerd om de familie Van Zijl, de stadsomroeper. Diens oudste zoon is omgekomen bij de tocht van Napoleon naar Rusland. Z'n twee andere zoons zijn vurige vaderlanders. Floor komt in 't leger van de Pruisen, dat Gorcum belegert. Bange ogenblikken beleven de Gorcumers, als er af en toe een beschieting van de vesting plaats heeft. En ook onder de personen, die in dit boek optreden vallen slachtoffers. Eindelijk, in Februari 1814 moet de Franse bevelhebber Rampon capituleren. Dan is 't ook in Gorcum „Oranje boven!" Nu de jaren van de bezetting nog niet zo lang achter ons liggen, kunnen we ons de gebeurtenissen, die in dit boek behandeld worden, goed indenken. De bombardementen kennen ook wij bij ervaring. Het gezin van Van Zijl is een pracht-gezin. Echte vroomheid wordt er gevonden, en een vast vertrouwen op God. Ook de bijfiguren zijn goed getekend, o.a. de waard uit „de vergulde Druyf", de vriend van de Fransen. Het verhaal is spannend geschreven en onze jongens zullen het met groot genoegen lezen. Warm aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

H. te Merwe

Het bevrijdende beleg, druk 1, 181 blz.
Prijs f 2,90; gecart.; jongensboek, leeftijd 12-16 jaar.
Inhoud: Gorcum tijdens Napoleons val. De Fransen houden de stad zo lang mogelijk. Twee jongens gaan door de Franse wachten naar de bevrijders over. Eén wordt gedood. Ten laatste geeft de stad zich over. Strekking: Aankweken van historische kennis en vaderlandsliefde. Ook het stellen van ons vertrouwen op de Heere in dagen van benauwdheid.
Conclusie: Goed boek voor onze jongens en knapen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Het bevrijdende beleg, druk 1, 181 blz.
Een ander boek dat we onze jongens zeer kunnen aanbevelen is Het bevrijdende leger door H. te Merwe, een spannende historische roman over het beleg van Gorcum in de Franse tijd.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.

H. te Merwe

Het bevrijdende beleg, druk 2, 180 blz.
prijs f 2,90; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 12-16 jaar.
Inhoud: De geschiedenis van het beleg door de Pruisen en Russen van de stad Gorinchem tijdens de laatste jaren der Franse overheersing. De lotgevallen der burgers worden beschreven, in 't bijzonder van de gezinnen van de stadsomroeper en een smid. Uit deze beide gezinnen tracht een zoon te ontsnappen naar de bondgenoten. Op deze vlucht wordt de zoon van de smid gedood. Ten slotte komt de bevrijding door de overgave van de stad.
Conclusie: Een heel goed boek. Vooral het Godsvertrouwen van de stadsomroeper is navolgenswaard. Tenslotte heeft ook het aankweken van kennis van onze historie zijn waarde.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.