Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronK. Norel

Hans en Grietje op de Rijn, druk 1, 77 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Hans 8 jaar en Grietje 6 jaar zijn kinderen uit een schippersgezin. Hun wordt meerdere malen verteld dat er in de buurt van de Lorelei nog roofridders en draken, fee├źn en elfen zijn. Wanneer zij op een dag in de omgeving komen trekken ze op onderzoek uit en raken opgesloten in een oud kasteel. Na enige bange uren worden ze weer bevrijd.
Conclusie: Vooral de vaart door het Binger Loch is goed beschreven. Verder een wat onwaarschijnlijk verhaal. Toch nog wel een christelijke achtergrond. Eindoordel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Hans en Grietje op de Rijn, druk 1, 77 blz.
Wat twee schipperskinderen tijdens hun eerste reis per schip naar Mainz beleven, daarvan geeft K. Norel een levendige beschrijving in Hans en Grietje op de Rijn. Hij doet dit in een niet-eenvoudige taal, waarin bovendien vele scheepvaarttermen zonder toelichting worden gebruikt. De twee kleintjes zijn bijzonder geboeid door de geheimzinnige kastelen langs de Rijn. Tijdens een oponthoud gaan zij zelfs aan wal, om er een te verkennen. Zij raken hier opgesloten en worden pas na een bange nacht gevonden. Een gezond kinderboek, al is de romantiek en het religieuze element soms wat geforceerd. (geb. f 1,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.