Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh. van der Baaren

Het geheim van het netelhuisje, druk 1, 125 blz.
G. K. C. 0. 16 t. d. t. 60 cent. Joop Verschuur gaat met z'n vriendjes Jan en Kees de heide op en raakt bij een zandafgraving onder vallend zand bedolven. Gelukkig wordt hij nog juist bijtijds gered. 't Is eigen schuld, want hij is op verboden terrein geweest. Hij ziet dit wel in en belooft, niet weer ongehoorzaam te zullen zijn. Een paar dagen later helpt Jan kleine Betje uit het Netelhuisje, als deze door een hevige bui overvallen wordt. In het hutje schuilt hij voor 't onweer. Hij begrijpt dan, dat er een geheim over het Netelhuisje hangt, want de oude moeder vraagt telkens of Jan daar is. Uit den loop van 't verhaal blijkt, dat Jan de zoon is van de oude vrouw, die wegens moord 20 jaar gevangenisstraf heeft gekregen. De jongens gaan uit varen met een vlot en vernielen de netten van Zwarte Joris. Dat kost hun natuurlijk een deel van den spaarpot. Jan Steekamp is intusschen vrijgekomen, maar komt niet thuis. De reden daarvan is, dat hij moeders adres niet weet. Per radio wordt hij nu opgeroepen. Hij hoort toevallig dit bericht en komt nog juist vóór z'n moeder sterft. Dienzelfden nacht wordt er ingebroken bij den bakker. Bij de Wed. Steekamp wordt een sleuteltje en een kerkboek gevonden, waardoor de verdenking op Jan Steekamp valt. De drie jongens ontdekken in een boschwal de gestolen voorwerpen, en dit brengt de politie op 't spoor van den waren inbreker. Jan Steenkamp wordt door den bakker in dienst genomen. Dit verhaal is geen eenheid. Men vraagt zich af: is het nu de geschiedenis van de drie jongens of van het netelhuisje? Dat de terugkeerende verloren zoon in den nacht, waarin zijn moeder sterft, opnieuw voor misdrijf wordt gegrepen, is vreemd. Al heeft dit boek goede eigenschappen, in taal en stijl alsmede in zijn illustraties en vooral in zijn omslag, toch is het geestelijk oppervlakkig. Het schuldgevoel gaat niet diep. De verlossing in Christus wordt nauwelijks gepredikt. We hebben, al durven we dit verhaal niet bepaald afkeuren, voor onze Evangeliseerende Zondagsschool positiever lectuur noodig.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

Joh. van der Baaren

Het geheim van het netelhuisje, druk 1, 125 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 11-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Allereerst vernemen we welke angstige oogenblikken drie jongens doormaken op een Zaterdag, den dag, waarop ze vrij zijn van school. Vervolgens worden ons voorgesteld de bewoners van het netelhuisje, een oude moeder met hare dochter. In die woning moet een der drie jongens schuilen voor een onweer. Dan ontmoeten we de drie vrienden als ze gaan varen met boomstammen. Dit heeft ten gevolge, dat hun spaarpot leeg wordt. Daarna volgt een uiteenzetting van het geheim van het netelhuisje. De zoon zit in de gevangenis. Zijn tijd is echter om; hij zoekt zijn moeder en vindt haar stervende. In dien nacht wordt er op het dorp ingebroken. De schijn is tegen den "verloren zoon". De drie kameraden ontdekken echter den waren dief. Deze krijgt zijn verdiende loon en de verdachte wordt in de gelegenheid gesteld een eerlijk bestaan te vinden. Ook een der jongens heeft een les gehad uit de gebeurtenissen. Algemeene op- of aanmerkingen: Voor jongens een boek, dat zij gaarne zullen lezen. Strekking: God hoort het gebed, en: Het kwaad wordt gestraft. Wel komt in vele boekjes voor de jeugd een diefstal voor, waarin een onschuldige wordt gegrepen, doch de inkleeding van het verhaal in dit boek maakt het toch aanbevelenswaardig.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
Joh. van der Baaren

Het geheim van het netelhuisje, druk 1, 125 blz.
Joh. v. d. Baaren. Het geheim van het netelhuisje. G.F. Callenbach. Nijkerk. Gec. f 0.50. J. 10-14.Een verhaal vol avonturen. 't Gaat over een stumper van een vrouw, een verloren zoon, die terecht komt en een diefstal, waarbij jongens den warendief ontdekken. Hoe dikwijls jongens al geen diefstallen uitbrachten ..... inde boeken, weet de recensent niet, maar het is een zeer geliefdkoosd thema, dat inderdaad onze jongelui altijd weer boeit. Maar kom -- 't valt ook nietmee nieuwe gegevens te hebben in de kinderlectuur. Intusschen, zet het mooie boekje gerust in de bibliotheek,
Open Gids


Gids inzake jongens- en meisjeslectuur, 2de druk, 1937