Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Dieuwke Winsemius

Het ezeltje van Matthias, druk 1, 78 blz.
prijs f 1,50 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Mark de Korte gaat met de fiets naar school. Matthias, de zoon van een Israëlische gids, doet dat op een ezel. Mark gaat met z'n ouders een reis maken naar Israël, hij logeert een paar dagen bij Matthias. Hij is verzot op de ezel, die hij beter verzorgt dan Matthias. Terug in Nederland wordt de fiets verruild voor de ezel. Strekking: Godsd. strekking: Algemeen christelijk. Opvoedk.: liefde voor dieren, vriendschap tussen mensen van verschillende nationaliteit, kennis van andere landen.
Conclusie: Goed geschreven, maar wel wat onwaarschijnlijk. Het probleem Kerk-Israël wordt wel gesteld, maar komt niet tot uitdrukking.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Dieuwke Winsemius

Het ezeltje van Matthias, druk 1, 78 blz.
Het ezeltje van Matthias door Dieuwke Winsemius. Een parallel-verhaal, aardig opgezet en goed gesteld. Mark gaat in Nederland naar school, Matthias in Israël; Mark per fiets, Matthias per ezel. Zo gaat het verhaal afwisselend voort, tot de jongens elkaar ontmoeten en maar liefst per vliegtuig hun fiets en ezel ruilen. Het lezende kind moet tevreden kunnen zijn met het min of meer leuke terugkomen van situaties in het leven van beide jongens en met een vluchtige schets van het land Israël. (geb. f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.

Dieuwke Winsemius

Het ezeltje van Matthias, druk 2, 78 blz.
geb., aardig geïllustreerd, leeftijd 11-12 jaar. Geschikt voor jongens en meisjes. Prijs f 5,80.
Inhoud: Mark de Korte gaat elke dag op de fiets naar school. In Israël gaat Matthias op een ezeltje naar school. Mark mag met vader en moeder mee op reis naar Israël. Daar komen ze in contact met de gids, de vader van Matthias. Mark is dol op Matthias' ezeltje en Matthias is dol op Marks fiets. Het resultaat is dat ze beiden ruilen.
Conclusie: De opzet van het boek lijkt ons niet geslaagd. Inhoudelijk komt het ons onwaarschijnlijk voor. Godsdienstig geeft het wel informatie over de Joodse traditie, maar geen christelijke boodschap. Zelfs de informatie is niet juist, en daarom:
Eindoordeel: niet aanbevolen. C. L. M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.