Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.C. Capelle

Het geheim van moeder Amboe, druk 1, 48 blz.
prijs gecartonneerd f 1,15; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Amboe is een jongetje, dat te vondeling is gelegd. Een vrouw, die van heidin christin is geworden, neemt de vondeling mee. Zij weet, dat dit jongetje er een van een tweeling is. Ze zorgt goed voor Amboe, die niet beter weet of deze vrouw is zijn moeder, totdat Amboes oom hem ontdekt en terugbrengt bij zijn ouders en andere tweelingbroer. Strekking: Gods wegen zijn wonderlijk, maar Hij leidt de weg van elk mens. De christenen uit de heidenen mogen dan al last hebben van hun vroegere bijgeloof, waar God werkt, moet satan toch wijken. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een goed boekje. Een zendingsverhaal van goed gehalte. Keurig verteld. Goede strekking, taal en stijl heel goed. De uitgave is prima.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Het geheim van moeder Amboe, druk 2, 48 blz.
prijs gebonden f 1,65; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 8-12 jaar. Kamba, een negerjongentje, hoort van zijn "moeder" dat hij in het bos door haar gevonden is. Hij was één van een tweeling en uit angst voor boze geesten ontdeed men zich van één. Zijn pleegmboeder, christin geworden, geeft het kind weer terug aan zijn ouders die ook christen zijn geworden en in een naburig dorp wonen. Gebruik van Heer en Here.
Conclusie: Goed verteld. Is onderwijzend wat het land en de zeden betreft. Dus didactisch goed. Ook paedagogisch verantwoord. Godsdienstig geen aanmerking. Het geheel leest prettig. Eindoordeel warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Het geheim van moeder Amboe, druk 3, 48 blz.
prijs f 2,- gebonden; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Kamba, een Afrikaanse jongen van 10 jaar, hoort op een dag van moeder Amboe dat hij haar jongen niet is. Zij heeft hem gevonden in het bos, waar hij kort na zijn geboorte te vondeling was gelegd, omdat hij volgens het heidense bijgeloof als een tweeling-kind onheil zou teweegbrengen. Moeder Amboe geeft hem mee aan een oom, die Kamba herkend heeft en hem weer graag aan zijn eigenlijke moeder, die christin was geworden, teruggeeft. Na een gevaarlijke tocht door het moeras en het oerwoud wordt hij met grote blijdschap ontvangen in de hut van zijn ouders. Kamba had moeten sterven. Maar God besliste anders.
Conclusie: Een vlot lezend boekje, dat vol spanning is en ongetwijfeld de oudere Zondagsschooljeugd zal aanspreken. Het laat heel treffend de problemen en de zegeningen van het zendingswerk zien. Het slot is helaas oppervlakkig. Het boekje herinnert aan het bijbelse verhaal over Mozes. Er had iets meer in kunnen zitten ook van de keuze van Mozes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Het geheim van moeder Amboe, druk 4, 48 blz.
prijs gebonden f 2,35; leeftijd 8-12 jaar, jongensboek.
Inhoud: Kamba, een Afrikaanse jongen, wordt opgevoed als vondeling door een stiefmoeder. Zij heeft hem gevonden in het oerwoud, waar men bij geboorte van een tweeling één der twee neerlegt als offer. Normaal verslindt een roofdier het daar wel en wordt de toorn van de goden gestild. Kamba's ouders zijn intussen christen geworden en hebben geweldig berouw over hun daad. Een oom van Kamba ontdekt door de sprekende gelijkenis Kamba in het dorp van zijn stiefmoeder, waarna de hereniging volgt met het gezin, vooral van de tweeling.
Conclusie: Een heel goed geschreven verhaal, met grote eenvoud en spanning geschreven. De christelijke strekking is goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.