Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ. Schoute

Het gat bij de spoorlijn, druk 1, 20 blz.
prijs f 0,30; jongensbock, leeftijd 7-9 jaar.
Inhoud: Henk en Arie zijn aan 't paddestoelen zoeken. Arie valt in een gat hij de spoorlijn. Henk vindt hem niet. Ongerustheid thuis. Door middel van de politie komt Arie weer thuis. Strekking: Wel vlot geschreven, maar Christelijke strekking kon beter. Uitkomst, die God in de nood geschonken heeft. Dat had echter meer naar voren kunnen komen.
Conclusie: Godsdienstig is het oppervlakkig.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
J. Schoute

Het gat bij de spoorlijn, druk 2, 20 blz.
prijs f 0,30; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Twee jongens gaan paddestoelen zoeken. Arie valt in het gat bij de spoorlijn. Henk ging het hondje zoeken, maar vindt Arie niet meer terug. Ook vader met een buurman kunnen hem niet vinden. Op het politiebureau wordt even na het aangeven van de vermissing melding gemaakt, dat er een jongen gevonden is.
Conclusie: Het is een klein boekje. Voor de kleintjes is het niet zo gemakkelijk om een goed kerstboekje te schrijven. Maar dit boekje maakt een vlakke indruk. Het gaat eigenlijk zo gewoon toe, de schrijver weet de spanning niet uit te beelden, die de vermissing van een kind toch zeker met zich brengt. Ook godsdienstig bevredigt het niet bijzonder.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
J. Schoute

Het gat bij de spoorlijn, druk 3, 20 blz.
prijs f 0,35; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Henk en Arie gaan paddestoelen zoeken. Als Henk even terugloopt om hun hondje Roeks te zoeken, valt Arie in een kuil langs de spoorlijn. Henk denkt, dat hij al doorgelopen is naar huis, maar dat blijkt niet zo. Tenslotte wordt Arie gevonden door een man, die een lamp bij het gat komt zetten. Hij brengt Arie eerst bij hem thuis, waar blijkt, dat er niet geloofd wordt in God. Strekking: Arie ziet zijn redding als een geschenk van God en zijn moeder bidt met hem voor degenen, die niet geloven.
Conclusie: Heel eenvoudig kinderboekje, boeiend verteld. Goede strekking, ook in de kleine dingen. Gods besturende hand. 't Is wat oppervlakkig, maar toch wel
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
J. Schoute

Het gat bij de spoorlijn, druk 4, 20 blz.
5 t.d.t., G.K.O., J. 6-3 j., (zie B.B. 1958). Matig aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

J. Schoute

Het gat bij de spoorlijn, druk 4, 20 blz.
prijs in slappe omslag f 0,35; jongensboek.
Inhoud: Henk en Arie, twee broertjes, gaan paddestoelen zoeken. Hun hondje loopt in 't bos weg. Henk gaat zoeken, Arie zal op hem wachten. Dan valt Arie in een gat, langs de spoorlijn gegraven. Kan er zelf niet meer uit komen. Henk vindt zijn broertje niet terug. Vader en buurman gaan op onderzoek uit. Op 't politiebureau komt een fietser vertellen, dat hij een gevonden jongetje thuis heeft. Strekking: 't Gebed van een kind in de nood om hulp vindt verhoring. Dank wordt gebracht aan de Here, die Arie weer veilig thuis bracht.
Conclusie: Goed verteld, spannend boekje. Opvoedkundig, godsdienstig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.