Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Hoogeveen

Het jongetje uit den polder, druk 1, 46 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: In een oud huisje in den polder woont een weduwe met haar zoontje Ruurd en een vierjarig dochtertje Grietje. Op den zolder, vlak bij een glazen dakpan, slaapt Ruurd. Wanneer de juffrouw op school jarig is, brengen de kinderen voor haar een aardigheidje mee. Ruurd kan niet anders dan een paar hulsttakjes geven. Als een buurmeisje hem verwijt, dat hij meer van de Juffrouw houdt als van z'n Moeder, stuift hij op. Aaltje heeft beweerd dat hij aan z'n Moeder dan ook wel een cadeautje zou geven. Dat verwijt kwelt hem. Hij probeert nu geld te winnen met knikkeren en dan voor het geld een kop met schotel te koopen. Tenslotte verliest hij alles weer. Dan tracht hij de melkcenten op te sparen die hij terugkrijgt nu de melk is afgeslagen. Zijn Moeder komt er achter en nu is ook dat mis. Hij vertelt echter niet waarom hij dit had gedaan. Op school loopt hij straf op, en dan komt de juffrouw achter de geschiedenis. Voor de fiets schoonmaken krijgt hij een dubbeltje van de Juffrouw. Nu kan Ruurd een kop en schotel koopen. Op Moeder's verjaardag vertelt Ruurd de geheele toedracht. Zoo hebben zij samen een blij Kerstfeest. Algemeene op- of aanmerkingen: Een goed boekje met leerzame strekking. Het wil ook offervaardigheid voorhouden. Bezwaar is, verheerlijking van den Kerstboom en wat staat op blz. 46 over "z'n hart aan God geven", liever "vragen om een nieuw hart". Mooie beschrijving over het huisje en van de maan.
Conclusie: Aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Het jongetje uit de polder, druk 2, 47 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. Een mooi boekje, waarin de wijdte van het polderland en de zorgen van het arme arbeidersgezin suggestief tot uiting komen. Ruurd woont in een klein huisje, midden in den polder. Hij woont daar met z'n moeder. Vader is overleden. Met Aaltje, het dochtertje van een welgestelden boer, gaat hij naar school. Natuurlijk spreken zulke kinderen over alles en nog wat. Eens beweert Aaltje, dat Ruurd niet van zijn moeder houdt, omdat hij haar nooit wat geeft. Dat dringt diep in Ruurd door. i:LJ vat nu het plan op, om moeder wat te geven; had hij maar een dubbeltje; dan kocht hij dat mooie kopje, dat achter 't groote winkelraam ligt van „De goedkoope Bazar". Telkens wordt hij teleurgesteld. Hij dacht een dubbeltje te winnen met knikkeren, maar 't gelukt niet. Hij verliest al zijn knikkers. Dan komt hij in de verleiding, den cent, welken de boer hem teruggeeft van den liter melk, dien hij eiken avond moet halen en die goedkooper is geworden, zelf te houden. Moeder merkt 't den eersten avond al en dus is dit plan mislukt. Op school ziet de juffrouw zijn verstrooidheid en zij komt achter zijn verlangen. Hij mag haar fiets schoonmaken en verdient hiermee 't begeerde dubbeltje. Daarvoor koopt hij 't cadeautje, maar niet, dan nadat hij ernstig schuld beleden heeft over zijn zonde. Dit verhaaltje waarschuwt met nadruk tegen de zonde in eiken vorm. Het brengt ook de blijde boodschap der genade. Het is prettig verteld en behoorlijk geïllustreerd, zoodat we het met genoegen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

H. Hoogeveen

Het jongetje uit de polder, druk 2, 47 blz.
jongensboek; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het jongetje uit de polder is het zoontje van een arme weduwe. Op weg naar school wordt hij, gelijk meer gebeurd, geplaagd door Aaltje van boer Nijholt. Zij zegt, dat hij meer houdt van de juffrouw dan van zijn moeder. Dat kan Ruurd, zoo heet het knaapje, niet verdragen. Hij zint op middelen om aan een dubbeltje te komen om daarvoor een kop en schotel te koopen voor moeder op haar verjaardag. Hij tracht dit met knikkeren te winnen, 't geen mislukt. Dan doet hij een verkeerd ding. Hij krijgt een cent terug van de melk, die is afgeslagen en zegt dat niet tegen moeder. Hij behoudt die cent en zal dit telkens doen tot hij het dubbeltje heeft. Zijn moeder ontdekt de cent. Ruurd bekent, doch wil haar niet zeggen, om welke reden hij dit doet. Het Kerstfeest nadert. Hij heeft nog geen dubbeltje voor het cadeautje. Er komt uitkomst. De juffrouw moet Ruurd straffen op school, omdat hij verstrooid is en zijn les niet weet. Zij ondervraagt Ruurd, die nu de reden zegt. De juffrouw belooft Ruurd een dubbeltje als hij haar fiets goed schoonmaakt. Ruurd ontvangt nu het dubbeltje en de Tweede Kerstdag wordt een blijde dag, want Ruurd kan nu op den verjaardag van moeder haar een kop en schotel aanbieden. Algemeene op- of aanmerkingen: Aardig geschreven, doch voor onze kinderen om zijn oppervlakkige ethische strekking niet geschikt. Geschenken, enz. enz., moeten de luister van het Kerstfeest uitmaken. Nieuwe spelling. De kerstboom doet dienst. Condusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Het jongetje uit de polder, druk 3, 48 blz.
Jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het jongetje uit de polder is het zoontje van een arme weduwe. Op weg naar school wordt hij, gelijk meer gebeurt, geplaagd door Aaltje van boer Nijholt. Zij zegt, dat hij meer houdt van de juffrouw dan van zijn moeder. Dat kan Ruurd, zoo heet het knaapje, niet verdragen. Hij zint op middelen om aan een dubbeltje te komen om daarvoor een kop en schotel te koopen voor moeder op haar verjaardag. Hij tracht dit met knikkeren te winnen, 't geen mislukt. Dan doet hij een verkeerd ding. Hij krijgt een cent terug van de melk, die is afgeslagen en zegt dat niet tegen moeder. Hij behoudt die cent en zal dit telkens doen tot hij het dubbeltje heeft. Zijn moeder ontdekt de cent. Ruurd bekent, doch wil haar niet zeggen, om welke reden hij dit doet. Het Kerstfeest nadert. Hij heeft nog geen dubbeltje voor het cadeautje. Er komt uitkomst. De juffrouw moet Ruurd straffen op school, omdat hij verstrooid is en zijn les niet weet. Zij ondervraagt Ruurd, die nu de reden zegt. De juffrouw belooft Ruurd een dubbeltje als hij haar fiets goed schoonmaakt. Ruurd ontvangt nu het dubbeltje en de Tweede Kerstdag wordt een blijde dag, want Ruurd kan nu op den verjaardag van moeder haar een kop en schotel aanbieden. Algemeene op- of aanmerkingen: Aardig geschreven, doch voor onze kinderen om zijn oppervlakkige ethische strekking niet geschikt. Geschenken, enz. enz. moeten de luister van het Kerstfeest uitmaken. Nieuwe spelling. De kerstboom doet dienst.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Het jongetje uit de polder, druk 4, 40 blz.
prijs 40 cent; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 j.
Inhoud: Ruurd woont in de polder. Vader is overleden. Arm gezin: behalve Ruurd nog Moeder en een zusje Grietje. Moeder is 2e Kerstdag jarig. Ruurd wil wat geven. Houdt melkcent achter, maar dat komt uit. Krijgt later van juffrouw op school een dubbeltje voor fiets schoonmaken. Koopt daarvan een kopje en schoteltje voor Moeders verjaardag. Een blij Kerstfeest. Strekking: Kwade in kinderleven getekend. Moeder grijpt op verstandige wijze in. Alles ten goede gekeerd. Bij Ruurd echte liefde voor zijn moeder. Gebruik van Here.
Conclusie: Goed kinderboekje voor de leeftijd van 8-10 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.