Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Goedhart

Het houten kistje, druk 1, 66 blz.
Prijs f 0,85; gebonden; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek. Strekking: Arie en Piet zien "gekke Gart" aankomen en treiteren hem. Later horen de jongens dat Gart 's avonds zijn geld zit te tellen. Ze gaan hem afkijken en dan blijkt, dat in het kistje geen geld zit, maar een Bijbeltje, geschenk van Garts moeder. Arie's vader zoekt "gekke Gart" nu op. Met Kerstfeest is Gart in de kerk. Men mag ongelukkige mensen niet plagen en we mogen niet laag op hen neerzien, omdat God er nog wel iets goeds in gelegd kan hebben. Naar voren komt de grote betekenis van de opvoeding bij het licht van Gods Woord.
Conclusie: Materieel en geestelijk een goed boek, verre van oppervlakkig. De jongens worden geconfronteerd met hun eigen boos hart en de noodzakelijkheid om van de Heere een nieuw hart te krijgen. Zeer geschikt voor uitdeling op onze Zondagsscholen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
J. Goedhart

Het houten kistje, druk 2, 63 blz.
prijs 85 cent; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-10 j. Zie onze recensie van het vorige jaar!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
J. Goedhart

Het houten kistje, druk 3, 63 blz.
prijs f 0,95; gecartonneerd; jongensboek, leeftijd ± 10-11 jaar.
Inhoud: De gedachte leeft, dat "gekke Gart" op zijn eentje zijn geld zit te tellen. Kees, de slagersknecht, heeft het zelf gezien, toen hij voor een onweersbui bij diens huisje schuilde. Daar willen Arie en Piet meer van weten. Het loopt wel een beetje anders dan de jongens zich gedacht hadden. Het blijkt, dat Gart in dat kistje een Bijbeltje heeft, waaruit hij leest. Gart vindt de weg naar de Kerk terug.
Conclusie: Een boekje, waar spanning in zit. Het is goed geschreven, terwijl er een degelijke christelijke strekking in zit. Voor onze Zondagsscholen heel geschikt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
J. Goedhart

Het houten kistje, druk 4, 66 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Arie en Piet plagen "gekke Gart", waardoor deze erg gaat vloeken. Kees, de grote broer van Piet, ziet dat Gerrit zich bezighoudt met 'n houten kistje. Volgens de jongens zit daar "geld" in, Arie en Piet besluiten, ook eens door het raam te gaan gluren. Dat loopt anders dan ze dachten: Arie wordt door Gart "gevangen"; in 't kistje zit een bijbeltje, een geschenk van zijn moeder. Arie leest 'n paar verzen van het Kerstevangelie voor en - op Kerstmorgen is Gart in de kerk. Strekking: Kinderen doen, onwetend, ongelukkige mensen vaak groot verdriet. Ze zijn echter ook gauw geneigd, na er verstandig op gewezen te zijn, hun kwaad te herstellen.
Conclusie: Een heel gewoon verhaaltje, zonder veel spanning. Opvoedkundig en godsdienstig verantwoord.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.