Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA.L. van Hulzen

Het huisje op wielen, druk 1, 39 blz.
prijs f 0,55; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit boekje brengt vier verhaaltjes in één band, nl.: Moeders grote zoon, Twee jongens en een bal (deze vliegt door een ruit), Drie broertjes en een kar (deze broertjes zijn zeer onvoorzichtig. Ze binden hun karretje achter de kar van de molenaar. Daar komen narigheden van) en IJs (een jongetje haalt ijs voor zijn zieke moeder. Het ijsje is bijna gesmolten voor hij bij zijn moeder is.) Strekking: Gehoorzaam, voorzichtig en lief zijn, zijn zeer belangrijke dingen. Gebruik van Heer.
Conclusie: De stijl van deze vier verhaaltjes pakt en boeit de jonge kinderen. De verhaaltjes hebben weinig diepgang en zijn nogal gekunsteld. Voor de hele kleintjes
Eindoordeel: aanbevolen. prijs f 0,55; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Wanneer woonwagenbewoners bij Jan thuis aanbellen om iets te krijgen, balt Jan zijn vuist tegen hen en sart de hond op, die wild begint te blaffen. Als vader het kerstverhaal vertelt, krijgt Jan berouw en gaat er in de nacht nog heen om er een speelgoedautootje te brengen. Daarna biecht hij alles op aan zijn ongerust geworden ouders, die dan voor de woonwagenbewoners goed zorgen. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Er valt uit dit boekje, dat zich prettig laat lezen, voor de kinderen wel het een en ander te leren. Jan zijn gedrag tegenover deze mensen is niet best, maar hij krijgt berouw en wil het weer goed maken. Naastenliefde wordt er duidelijk in aangeprezen, mensen helpen in moeilijke omstandigheden. Dit wordt geleerd uit wat Jozef en Maria ondervonden bij hun aankomst in Bethlehem. Maar hiermee zijn we nog niet toe aan de boodschap zelf van het Evangelie. Deze klinkt ook niet door in de vertelling van de vader. Daarom is dit boekje helaas niet bruikbaar voor onze uitdeling op Kerstfeest.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
A.L. van Hulzen

Het huisje op wielen, druk 1, 39 blz.
Een mild kerstverhaaltje in protestantse sfeer is ook Het huisje op wielen, van de hand van A. van Hulzen. Het vertelt hoe de kleine Jan op kerstavond spijt krijgt dat hij 's middags een arme vrouw met een jongetje uit 'n woonwagen van de deur heeft gejaagd door zijn hond op hen af te sturen. Later hoort hij dat de wagen dichtbij hun huis staat en als moeder denkt dat Jan slaapt, komt hij uit zijn bedje, en brengt speelgoed en zijn spaarpot naar de woonwagen. Zijn verdwijnen is thuis intussen ontdekt en als Jan alles verteld heeft, zorgen vader en moeder dat het in de woonwagen ook feest wordt. (f 0,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.