Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 3, 48 blz.
Serie "Voor onze Kleinen". G. K. 0. 14 t. d. t. 40 cent. Daan, Dikkie en een hondje zijn ditmaal de acteurs op het klein, fijn tooneel van V. d. Hulst. Vader en Moeder zitten danig in de war, als de kleine jongens in het bosch verdwaald zijn. Maar ze worden door den baas van het hondje heerlijk in een arreslee thuisgebracht! De vorm is voor de allerkleinste kindertjes, die maar eventjes lezen kunnen, meesterlijk. De plaatjes van Tjeerd Bottema zijn buitengewoon geslaagd. De pagina's zijn zeer smakelijk geëncadreerd. Ons oude bezwaar echter geldt ook hier. Men vergete niet, dat wij de "Kerstboekjes" niet als uitspanningslectuur voor Chr. School en Chr. huisgezin beschouwen, maar als Evangelisatie-lectuur voor de feestuitdeeling. Uit dit oogpunt bezien, is het boekje, wat 't Christelijk element betreft zóó uiterst zwak, dat het voor Evangelisatiewerk volstrekt niet in aanmerking komt.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1927

W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 5, 48 blz.
Leeftijd 7 jaar. De naam van den schrijver, die zoo tot de kinderziel weet af te dalen, staat er ons borg voor, dat we met een gerust hart dit boekje in handen kunnen geven van onze kleinen. Op leuke en boeiende wijze wordt verhaalt van twee broertjes, die in 't bosch verdwalen en daar hun knietjes buigen en bidden om behouden terugkeer. De schrijver verstaat uitstekend de kunst, met enkele woorden maar, zoo er tusschen, ergens opmerkzaam op te maken, b.v. op de bezorgdheid van Moeder bij 't vertrek; op de ongehoorzaamheid der kinderen; op het goede hart der menschen, waar het tweetal eindelijk terecht komt; op den angst der ouders, als ze hun kinderen missen; op de ongekunstelde vroomheid, welke in 't gezin heerscht. We bevelen dit boekje zeer aan voor kinderen van 7 jaar. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1932

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 6, 48 blz.
Herhaalde malen gunstig beoordeeld. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1937
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 7, 48 blz.
jongens- en meisjesboek; Algemeene op- of aanmerkingen: Van de Hulst kan vertellen als geen ander. Toch hebben we dikwijls tegen zijn boekjes voor de kleinen bezwaar, omdat het godsdienstig gehalte zoo gering is. Dat is erg jammer, anders zouden we zijn boekjes warm kunnen aanbevelen. Nu bevelen we ze slechts aan onder voorbehoud, van het bovengenoemde bezwaren. Voor uitdeeling op de Zondagsschool is het niet in de eerste plaats. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 11, 48 blz.
Prijs f 0,60; gebonden; geïll.; jongens-en meisjesboek.
Inhoud: Daan en Dikkie moeten midden in de winter door het besneeuwde bos, koffie aan hun vader brengen, doch verdwalen. Zij vinden in het bos een hondje. Ze komen langs de boerderij waar dat hondje thuis hoort en worden door de boer en de boerin met de arreslee thuisgebracht. Een paar maal wordt Heer gebruikt.
Conclusie: Een boekje van v. d. Hulst! Vlot geschreven. De jongere kinderen zullen het graag lezen. Jammer dat v. d. Hulst niet belijnder is.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 13, 48 blz.
prijs gebonden f 0,80; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dikkie en Daan moeten vader koffie brengen. Ze moeten door de sneeuw en door een bos. Maken zich bang voor een "griezelig" beest en verdwalen. 't Beest blijkt een hondje te zijn, dat ze tenslotte meenemen. Ze komen bij een boerderij, waar 't hondje thuis hoort. De boer brengt ze in de arreslee thuis. Strekking: Vader en moeder gehoorzamen is nummer één voor kinderen. God hoort ook het eenvoudige kindergebed.
Conclusie: 'n Echte "v. d. Hulst": gezellig verteld, maar godsdienstig wat oppervlakkig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 15, 48 blz.
prijs 90 cent gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 j., in lettergrepen verdeeld.
Inhoud: Daan en Dikky moeten koffie bij vader brengen, die spoorwerkman is. Uit vrees voor een hond verdwalen ze in het bos. Dan komt het verdwaalde hondje bij hen, ze komen eindelijk aan een boerderij, waar de hond thuis hoort. De boer brengt ze in de arreslee thuis. Strekking: God helpt in de nood en hoort het gebed. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een echt v. d. Hulst-boekje. Prachtige natuurbeschrijvingen, de angst van de jongens is kostelijk getekend.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 16, 48 blz.
22 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 6-8 j., (zie B.B. 1960). Dank zij de nieuwe illustraties, die de 15e druk bracht, heeft ook deze 16e druk in uiterlijk veel aan waarde gewonnen. Zo is het nu een juweeltje geworden, naar vorm en inhoud, en we willen ook deze herdruk graag onze aanbeveling meegeven.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 17, 48 blz.
prijs gebonden f 1,30; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: In het huisje in de sneeuw wonen een vader en een moeder, Dikkie en Daan en hun zusje Koosje. Dikkie en Daan verdwalen in het dichtbesneeuwde bos. Eindelijk komen ze bij een boerderij, waar ze vriendelijk worden ontvangen. De boer brengt ze met de arreslee weer thuis. Strekking: Let goed op wat je ouders zeggen en doe er ook naar, want anders loopt het slecht af. Als je in nood bidt, wil de Heere altijd helpen. Helaas komt de uitdrukking "Heer" voor, inplaats van "Heere".
Conclusie: Een goed geschreven hoekje "voor onze kleinen" (no. 5). Waarom moet hier nu weer het gebruik van "Heer" voorkomen? We kunnen het daarom niet "warm" aanbevelen. Om de overige kwaliteiten:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 18, 48 blz.
gebonden, geillustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 4-6 jaar.
Inhoud: Kinderen zullen vader koffie gaan brengen, die dichtbij huis werkt. Ze verdwalen. Wat een angstige spanning voor hen. Ze komen door middel van een hondje terecht op een boerderij. Per arreslee worden ze thuis gebracht. Wat zijn ze blij en dankbaar met elkaar, dat dit zo goed afgelopen is. Gebruik van Heer.
Conclusie: Van der Hulst kan prachtig vertellen. Kinderen zullen gespannen dit verhaaltje lezen. Moderne illustraties zijn aangebracht, terwijl het hele verhaal meer in een "oude" sfeer verloopt. Maar de illustraties zijn goed. Voor de Kerstuitdeling bevredigt dit boekje echter niet zo bijzonder, omdat het godsdienstig element nog al zwak is.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 22, 48 blz.
Gellustr. door Willem G. v.d. Hulst jr (goed), leeftijd: 6-8 jaar, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs: f 4,75.
Inhoud: Daan en Dikkie wonen met hun ouders en hun zusje Koosje in een huisje bij het bos. Vader werkt aan de spoorweg. De jongens moeten hem koffie brengen. Ze verdwalen in het besneeuwde bos. Ze worden heel bang en knielen in de sneeuw om te bidden. Ze krijgen gezelschap van een verdwaald hondje. Als ze aankomen bij een boerderij blijkt dat het thuis van het hondje te zijn. Per arreslee worden de jongens thuisgebracht. Ze vertellen moeder van hun angst en van hun bidden.
Conclusie: Een heel goed verteld verhaal vol spanning voor kleinere kinderen. Hoewel de godsdienstige strekking niet diep gaat heeft ze een duidelijke functie in het gebeuren. God wordt 'de lieve Heer' genoemd. Wel verouderde situaties en woorden: bedstee, potkachel, kannetje met warme koffie, "ferme jongens".
Eindoordeel: warm aanbevolen. M. C. Romein, Ede
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Het huisje in de sneeuw, druk 23, 48 blz.

Beoordeling: Dit zijn "klassiekers" onder de kinderboeken. Velen van ons zullen de titels nog herkenen. Als kind hebben we ervan genoten en de kinderen van nu genieten er ongetwijfeld nog van. Alle boekjes zijn op voortreffelijke wijze, soms met een steunkleur, geïllustreerd door de zoon van de schrijver, W. G. van de Hulst jr. Al deze deeltjes zitten tussen de 10e en de 25e druk. Ik kan me indenken, dat sommigen de boeken van Van de Hulst een beetje ouderwets gaan vinden. De schrijver gebruikt vaak de uitdrukking "de lieve Heer". Bij andere schrijvers hebben we daar vaak moeite mee. Mag Van de Hulst dat wel? De boekjes zijn geschikt voor kinderen van 6-8 jaar, zowel jongens als meisjes. De prijs is f 5,50 per deeltje. De uitgever is Callenbach te Nijkerk.
Conclusie: aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.