Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronIna de Vries-van der Lichte

Het kamertje in de kerk, druk 1, 46 blz.
prijs f 1,15 gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Marga en Mieke logeren bij opa en oma. Opa is koster van de noodkerk. In die kerk is een klein kamertje, waar de twee meisjes slapen. Mieke wordt ziek en als het zondags kerk is kan ze vanuit haar bed de preek horen. Dominee heeft gezegd, dat je alles aan God mag vragen, ook kleine dingen, en Mieke zit zo in over een zelfgemaakte paddestoel, die ze aan oma op haar verjaardag moet geven, maar die kapot is gegaan. Mag ze daar ook voor bidden? Ja zegt de dominee, die na de dienst haar opzoekt in het kamertje. Strekking: Je mag altijd bidden, als je in nood zit, als je niet meer weet hoe het verder moet. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een wat vreemd verhaaltje, dat we niet erg kunnen waarderen. Leeftijd 7-9 jaar.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Ina de Vries-van der Lichte

Het kamertje in de kerk, druk 1, 46 blz.
Het kamertje in de kerk door Ina de Vries-van der Lichte is het domein van Mieke en Marja als zij logeren bij Opa, die koster is. Ze hebben veel pret en beleven zelfs een nachtelijk avontuurtje: ze gaan het glas water voor de dominee van de kansel halen. Ze ontdekken echter ook, dat je met kinderzorgen tot God kunt gaan: als de fraai geboetseerde paddestoel voor Oma gebroken is, wordt hun gebed om uitkomst verhoord. Een levendig verhaaltje. (geb. f 1,15)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.

Ina de Vries-van der Lichte

Het kamertje in de kerk, druk 2, 46 blz.
geschikt voor meisjes van 7-9 jaar. Prijs f 5,25.
Inhoud: Marga en Mieke gaan alleen met de bus bij oma en opa logeren. Opa is koster en hun huis is tegen de kerk aangebouwd. De kinderen slapen in een kamertje dat tegen de kerk is aangebouwd. Over enkele dagen is oma jarig. Ze hebben een mooie paddestoel van klei voor haar gemaakt, maar die is stuk gegaan. Wat moeten ze oma nu geven? Mieke wordt een beetje ziek en 's zondags blijft ze op bed. Vanuit haar kamertje kan ze in de kerk kijken en de dienst meemaken. Na de kerkdienst komt de dominee even bij haar. Hij belooft, dat zijn vrouw de paddestoel zal repareren. Nu kunnen ze oma toch hun cadeautje geven.
Conclusie: Een vlot geschreven boekje voor meisjes. De illustraties zijn mooi en passen goed bij het verhaal. Een beetje vreemd is wel, dat het slaapkamertje alleen via de kerk te bereiken is, maar daarvan zullen kinderen waarschijnlijk niet zo'n punt maken. Er wordt één keer een stukje van psalm 81 aangehaald in de nieuwe berijming, terwijl ook een aantal keren gebruik gemaakt wordt van de naam 'Heer'.
Eindoordeel: aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1986

Open Boekbeoordeling.