Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLenie Stafleu-Kruikemeier

Het huis De Vreugde, druk 1, 60 blz.
prijs f 1,-; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: De tweelingen Jelle en Frits zijn niet uit elkaar te houden, Jelle is een vechtersbaas, Frits is stil, maar trouw. Als Jelle een keer in Frits' plaats het verkeer regelt en te vroeg wegholt, wordt een meisje aangereden. Frits krijgt de schuld, terwijl Jelle zwijgt! Na enkele dagen verstuikt Jelle in 't donker zijn voet en belijdt schuld. Dan pas mag hun huis "De Vreugde" heten. Strekking: De angst van een kwaad geweten. De ware moed, ook om schuld te belijden, wordt biddende gewerkt. Gebruik van Heer een enkele keer.
Conclusie: Een fijn boekje, vlot verteld, leerzaam. Mooi worden de karakters der beide jongens beschreven en hun innerlijke strijd,
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Lenie Stafleu-Kruikemeier

Het huis De Vreugde, druk 1, 60 blz.
Ook Lenie Stafleu-Kruikemeier schreef 'n aardig, opbouwend jongensboek in protestantse sfeer, waarin de karakters van de tweeling Jelle en Frits met elkaar geconfronteerd worden. Jelle, haantje de voorste en vechtersbaas, vindt de meer schuchtere Frits maar een bangerd. Plichtsgetrouwe Frits is bij de Verkeersbrigade. Jelle interesseert er zich niet erg voor, behalve voor 'n keer als hij zijn broer prest hem koppel en "spiegelei" af te staan. Het verveelt al gauw en vóór tijd verlaat hij zijn post. Gevolg: kindje aangereden. Het duurt een hele tijd voor Jelle tenslotte de moed weet op te brengen, zijn broer, die alle schuld op zich had genomen, in ere te herstellen. Dan kan de nieuwe woning waarin ze pas wonen, zijn naam eerst met ere dragen, Het huis "De Vreugde", een naam die ook op het titelblad van het boek prijkt. (geb. f 1,-)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.