Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Carla

Het leven in, druk 1, 53 blz.
Jaantje Harmsen komt van school en vindt een dienstje op het dorp. Maar ze verlangt naar de stad en ongezocht gaat ze als kindermeisje tijdelijk daarheen. Ze maakt er kennis met een ander kindermeisje, dat haar overhaalt uit de catechisatie weg te blijven, waardoor ze moet liegen en bedriegen. Intusschen wordt haar broer Barend, een tuinjongen, onschuldig verdacht van diefstal en ontslagen. Maar de laatste hoofdstukken brengen een blij einde. De slechte vriendin schrijft Jaantje af; Barend, wiens onschuld aan het licht komt, krijgt zijn betrekking weer terug, en Vader, die ziek was, gaat goed vooruit, zoodat Moeder zeggen kan: "wat heeft de Heere alles nog welgemaakt". In 15 hoofdstukken is dit verhaal, vol vlotte actie, ingedeeld. De verteltrant is zooals we dien wenschen; hoogstens kan gezegd worden, dat hier en daar de lezeressen jonger worden verondersteld te wezen dan ze werkelijk zijn. 't Boekje is voor oudere meisjes bestemd. En voor haar zit er buitengewoon veel levenswijsheid in. Want de schrijfster wil laten uitkomen, dat 't niet alles goud is, dat er blinkt. De stad lijkt prachtig, maar heeft allerlei verleiding. Voortreffelijk wordt gewaarschuwd tegen verkeerde kameraden. De jongens kunnen er ook wat uit leeren. Immers, heel mooi is de uitbeelding van Barend, die valsch beschuldigd, door z'n baas ontslagen wordt en dan wrokt en mokt, maar tenslotte als de baas hem schuld bekent, dien vergeeft en inziet dat de stelling: "alle bazen zijn net eender" niet opgaat. Maar vooral vinden wij een motief van veel gewicht, dat het boekje waarschuwt tegen omgang met vrienden en vriendinnen, die zich niet bekommeren om Gods geboden; tegen ontevredenheid en wereldzin. Ook spoort het aan tot vertrouwen op den Heere in alle om standigheden des levens, zoowel in voor- als in tegenspoed. De illustraties mogen geslaagd heeten. De omslag is gedistingeerd. Wij hopen, dat veel meisjes dit verhaal zullen lezen en er uit zullen leeren. Jammer is alleen, dat over schuld en schuldvergiffenis, over zonde en genade te onduidelijk wordt gesproken. Overigens bevelen we dit actueel verhaal hartelijk aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

Carla

Het leven in, druk 1, 53 blz.
Een vlot geschreven boekje van 53 pagina's voor onze grootere jongens en meisjes. Jaantje, een dorpsmeisje, komt van school en gaat dienen; eerst op het dorp, dan in de stad bij de dochter van den dorpspredikant. Een stadsvriendinnetje, Koba, heeft slechte invloed en Jaantje komt tot liegen en verzuim van de Catechisatie. Koba wordt fabrieksmeisje en het vele geldverdienen trekt ook Jaantje aan. Zoover komt Jaantje echter niet; door allerlei omstandigheden thuis. Vader is lang ziek en blijft zwak. Barend, een oudere broer, is tuinmansknecht en wordt ervan beschuldigd, peren gestolen te hebben. De baas wordt driftig, Barend loopt weg en ontslag volgt. Het gezin is nu in zeer droevige omstandigheden. Echter - de dief wordt ontdekt door een veldwachter; op een nieuw buiten is een tuinman noodig en Barend is de man. Jaantje wil graag naar het dorp terug en zal haar best doen, bij de nieuwe bewoners van het buiten te komen. Zoo wordt alles weer goed. Voor 13 à 14 jaar. Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
Carla

Het leven in, druk 1, 53 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 12-16 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Een meisje, Jaantje, gaat dienen in de stad. Door een ander meisje wordt ze overgehaald tot verzuim van de catechisatie en andere verkeerde dingen. Jaantje heeft ook een broer, Barend, deze wordt verdacht van diefstal, waaraan hij echter geheel onschuldig is. Hij wordt ontslagen en komt met ontevreden werkeloozen in aanraking. De ouders, waarvan vader ziek is, hebben het zeer moeilijk, maar vertrouwen op hun God. God de Heere beschaamt dat vertrouwen niet, maar zorgt ervoor, dat Jaantje op het dorp komt dienen. De dader van den diefstal wordt gevonden en Barend in eere hersteld. Ook treedt in vaders toestand verbetering in. Algemeene op- of aanmerkingen: Een fijn boekje. Speciaal ook voor onzen tijd. Een tegengif wordt hier geboden tegen de steeds toenemende ontevredenheid onder de werklooze rijpere jeugd, die zedelijk dreigt ten onder te gaan. De vorm is heel goed. Inhoud en strekking in orde. Waarom we durven zeggen:
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.