Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



To van Thiel

Het lichtje op het duin, druk 1, 48 blz.
prijs 60 ct; in slappe omslag; geïll.; meisjesboek, leeftijd 8-11 jaar.
Inhoud: Ieke is moeilijk, wispelturig en eigenzinnig. Als moeder ziek wordt, kan ze niet met de gezinshulp overweg en gaat dan naar een kindertehuis in de duinstreek. Hier gaat het vrij goed, totdat ze een meisje gooit en uit angst in de duinen vlucht en verdwaalt, maar door "malle Gijs" wordt geholpen en eindelijk weer terug komt en dan ook gauw naar huis gaat. Strekking: Algemeen het terugbrengen van het afgedwaalde. Gebruik van Heer eenmaal, overigens Here.
Conclusie: Er zit wel spanning in. Doet soms wat onnatuurlijk aan. Ieke vindt het in het kindertehuis fijner dan bij vader en moeder. Is ook niet natuurlijk. De druk is klein en gedrongen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
To van Thiel

Het lichtje op het duin, druk 2, 48 blz.
prijs f 0,60; in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd ± 8 jaar.
Inhoud: Ieke is geen gemakkelijk kind. Als Moeder het bed moet houden, blijkt al gauw, dat de gezinshulp niet met Ieke overweg kan. Daarom doen vader en moeder haar naar een kinder-tehuis in een duinstreek. Daar geniet Ieke, maar ze beleven ook wel het een en ander met haar. Ze verdwaalt zelfs nog een keer, maar door "Malle Gijs" geholpen, komt ze weer in het Tehuis.
Conclusie: Een goed geschreven verhaal, dat meisjes graag zullen lezen. Godsdienstig heeft het een degelijke inhoud. Alleen moet de schrijfster oppassen, dat het godsdienstige niet overdreven wordt. Dan zijn het geen echte kinderen meer, maar gaan ze op oudere mensen lijken. Voor uitdeling op het Kerstfeest is het wel geschikt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
To van Thiel

Het lichtje op het duin, druk 3, 62 blz.
prijs gebonden f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Ieke heeft nogal eens een boze bui, is onhebbelijk, snauwt tegen moeder. Daar moeder ziek is, gaat Ieke in de vakantie naar een kinderhuis in de duinen. In een driftbui werpt ze een vriendinnetje een steen naar 't hoofd, loopt weg en verdwaalt. "Malle Gijs" vindt haar, brengt haar in zijn huis. En Ieke's eenvoudig gebedsvertrouwen brengt ook Janus (zo heette Malle Gijs) weer "thuis". Strekking: Van een kinderlijk gebed gaat zegen uit. Mensen als "Malle Gijs" moeten niet vergeten worden. Zonde belijden brengt verruiming.
Conclusie: 't Verhaal als zodanig is wel èrg gezocht; de godsdienstige strekking is echter goed: Christus is op deze wereld gekomen om arme, ongelukkige mensen blij en gelukkig te maken.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.