Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 1, 38 blz.
G. K. C. 0. 10 t. d. t. f 0.20, gec. f 0.30. Men kan den auteur moeilijk een verwijt maken, dat hij niet zijn best deed, om een nieuw gegeven te vinden. Schooljongens hebben een pindamannetje geplaagd. Tot het schoolhek heeft hij ze achterna gezeten. Daardoor heeft de meester het geval gezien en begrepen. 's Middags laat hij de schrijfles ophouden om naar aanleiding van de bekende zendingsplaat van Christus, omgeven door kinderen van verschillend ras, te wijzen op de roeping van de jeugd, dezen Chinees te doen verstaan dat hij in een Christenland is. Herm, een van de jongens, die geplaagd heeft, is zoozeer door wat meester zei getroffen, dat hij z'n moeder verzoekt den man eten te geven, als deze een paar dagen later, verkleumd en nat, langs hun huis gaat. De man is heel dankbaar en Herm dankt in stilte: "Heere, ik dank U om dien Chinees en dat ik hem halen mocht. En ik wil een Christenjongen zijn; doèn wat Gij vraagt.... Help mij daarbij, Heere, om Jezus' wil...." De omslag is met al zijn zilver, rood en blauw, druk maar ongemeen. De illustraties hebben een eigen karakter, maar we betwijfelen of de jeugd ze apprecieeren zal. Het gegeven is verdienstelijk om z'n eenvoud en z'n practischen inhoud. Dat de jongens leeren Pindamannetjes niet te plagen, is nuttig en dat daarin nog een ander motief ligt dan alleen dat van behoorlijkheid, komt ook wel goed uit. De eigenlijke strekking ligt in de geciteerde woorden besloten en op deze eenvoudige wijze geëffectueerd spreekt ze den jongens wel toe. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 1, 38 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 9-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Een aardig werkje, waarin ons beschreven wordt, hoe drie schooljongens een pindamannetje lastig vallen met hun hinderlijk naroepen. Ja, hun plagerij zelfs zoover doorvoeren, dat ze den man plotseling een duw geven, waardoor deze bijna viel. Daarna werd natuurlijk de vlucht genomen, achtervolgd door het mannetje. Wanneer ze op het schoolplein hun heldendaad aan hun makkers vertelden, kwam juist de onderwijzer voorbij, welke achter hun ondeugd kwam. Een ernstige vermaning volgde. Niet minder schaamden de jongens zich over hun laffe daad, na de onderwijzing, welke meester gaf, voor de geheele klas, naar aanleiding van een plaat, waarop allerlei menschen afgebeeld stonden. Blanken, rooden, negers, Chineezen en Japanners. En dat al deze menschen voor den Heere geen verschil uitmaken, ze ook niet bespot, omdat ze b.v. geel zijn. En zouden wij dat dan wel mogen doen? Immers neen, want dan wordt Gods naam door ons handelen gelasterd. Een der jongens, Herm, was overgelukkig, als hij later door zijn verzoek een pindamannetje verblijden kan, door een warme maaltijd, God er voor dankt en vraagt om door 's Heeren hulp een Christenjongen te worden. Algemeene op- of aanmerkingen: Een aardig uitgevoerd boekje, met stevig gecartonneerd, frisch bandje. Vooral in onze dagen een boekje op zijn plaats. Hoe menigmaal zien en hooren we, dat de bekende pindaman door de jeugd wordt lastig gevallen. Er zit veel leering in dit werkje en zal ongetwijfeld voor onze jeugd een ernstige vermaning zijn.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 2, 38 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ±12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jongens, die een pindamannetje hebben nageroepen, krijgen een gevoelige les hierover van den hoofdonderwijzer. Het is de tweede druk. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boekje is besproken in de boekbeoordeeling van 1934, waarheen we dan ook verwijzen. Het is goed gedrukt, met mooie teekeningen voorzien.
Conclusie: Aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 2, 38 blz.
G. K. 0. 10 t. d t. 16 cent. Schooljongens hebben een pindamannetje geplaagd. Tot het schoolhek heeft hij ze achterna gezeten. Daardoor heeft de meester het geval gezien en begrepen. 's Middags laat hij de schrijfles ophouden om naar aanleiding van de bekende zendingsplaat van Christus, omgeven door kinderen van verschillend ras, te wijzen op de roeping van de jeugd, dezen Chinees te doen verstaan dat hij in een Christenland is. Herm, een van de jongens, die geplaagd heeft, is zoozeer door wat meester zei getroffen, dat hij z'n moeder vermeld den man eten te geven, als deze een paar dagen later, verkleumd en nat, langs hun huis gaat. De man is heel dankbaar en Herm dankt in stilte: "Heere, ik dank U om dien Chinees en dat ik hem halen mocht. En ik wil een Christenjongen zijn; doèn wat Gij vraagt Help mij daarbij, Heere, om Jezus' Wil ...." De illustraties hebben een eigen karakter, maar we betwijfelen of de jeugd ze apprecieeren zal. Het gegeven is verdienstelijk om z'n eenvoud en z'n practischen inhoud. Dat de jongens leeren Pindamannetjes niet te plagen, is nuttig en dat daarin nog een ander motief ligt dan alleen dat van behoorlijkheid, komt ook wel goed uit. De eigenlijke strekking ligt in de geciteerde woorden besloten en op deze eenvoudige wijze geëffectueerd spreekt ze den jongens wel toe. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 2, 38 blz.
Voorheen reeds aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1936
H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 3, 35 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-11 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Eenige jongens vinden het aardig een Pindamannetje na te roepen. Jan sart hem zoo, dat de Chinees hem achterna zit. Op het schoolplein wordt deze grap in kleuren en geuren verteld. Maar de aanstokers worden door den onderwijzer, die iets van dit voorval weet, ondervraagd. In een mooie les laat deze uitkomen dat het voor God geen verschil uitmaakt, wat voor huidskleur een mensch heeft. Het past in geen geval als Christelijke jongens een vreemde na te roepen. De jongens beloven beterschap. Eén van de jongens ontmoet den Pinda-Chinees een dag of wat: later. Hij weet te bewerken dat hij thuis bij hem een warm bord eten ontvangt. Harm dankt God ervoor dat ze iemand mochten weldoen en bidt om een echte Christenjongen te mogen worden. Hij vraagt: "Help mij daarbij Heere, om Jezus wil". Algemeene op- of aanmerkingen: Een mooi boekje met opvoedkundige waarde. Het wil waarschuwen voor naroepen van een vreemdeling. Wij kunnen dit boekje aanbevelen, De uitvoering van de titelplaat is sprekend.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 4, 36 blz.
Jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Een aardig werkje, waarin ons beschreven wordt, hoe drie schooljongens een pindamannetje lastig vallen met hun hinderlijk naroepen. Ja, hun plagerij zelfs zoover doorvoeren, dat ze den man plotseling een duw geven, waardoor deze bijna viel. Daarna werd natuurlijk de vlucht genomen, achtervolgd door het mannetje. Wanneer ze op het schoolplein hun heldendaad aan hun makkers vertelden, kwam juist de onderwijzer voorbij, welke achter hun ondeugd kwam. Een ernstige vermaning volgde. Niet minder schaamden de jongens zich over hun laffe daad, na de onderwijzing, welke meester gaf, voor de geheele klas, naar aanleiding van een plaat, waarop allerlei menschen afgebeeld stonden. Blanken, rooden, negers, Chineezen en Japanners. En dat al deze menschen voor den Heere geen verschil uitmaken, zo ook niet bespot, omdat ze b.v. geel zijn. En zouden wij dat dan wel mogen doen? Immers neen, want dan wordt Gods naam door ons handelen gelasterd. Een der jongens, Herm, was overgelukkig, als hij later door zijn verzoek een pindamannetje verblijden kan door een warmen maaltijd, God er voor dankt en vraagt om door 's Heeren hulp een Christenjongen te worden. Algemeene op- of aanmerkingen: Een aardig uitgevoerd boekje, met stevig gecartonneerd, frisch bandje. Vooral in onze dagen een boekje op zijn plaats. Hoe menigmaal zien en hooren we, dat de bekende pindaman door de jeugd wordt lastig gevallen. Er zit veel leering in dit werkje en zal ongetwijfeld voor onze jeugd een ernstige vermaning zijn.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Het pindamannetje, druk 5, 35 blz.
G.K.O. 11 t.d.t. Schooljongens hebben een pindamannetje geplaagd. Tot het school hek heeft hij ze achterna gezeten. Daardoor heeft de meester het geval gezien en begrepen. 's Middags laat hij de schrijfles ophouden om naar aanleiding van de bekende zendingsplaat van Christus, omgeven door kinderen van verschillend ras, te wijzen op de roeping van de jeugd, deze Chinees te doen verstaan dat hij in een Christenland is. Herm, een van de jongens, die geplaagd heeft, is zoozeer door wat meester zei getroffei dat hij zijn moeder verzoekt den man eten te geven, als deze een paar dagen later, verkleumd en nat, langs hun huis gaat. De man is he dankbaar en Herm dankt in stilte: „Heere, ik dank U om dien Chinees dat ik hem halen mocht. En ik wil een Christenjongen zijn; doén wat Gij vraagt .... Help mij daarbij, Heere, om Jezus' wil ...." De illustraties hebben een eigen karakter, maar we betwijfelen of jeugd ze apprecieeren zal. Het gegeven is verdienstelijk om z'n eenvoud en z'n practischt inhoud. Dat de jongens leeren Pindamannetjes niet te plagen, is nuttig en dat daarin nog een ander motief ligt dan alleen dat van behoorlijkheid komt ook wel goed uit. Overigens is het thema verouderd. De eigenlijke strekking ligt in de geciteerde woorden besloten en op deze eenvoudige wijze geëffectueerd, spreekt ze den jongens wel toe. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940