Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronG. van Heerde

Het goud van de Toemoek Hoemak, druk 1, 90 blz.
prijs f 1,15; gecartonneerd; geïll.; jongensboek, leeftijd 9-11 jaar.
Inhoud: De neger Asaba is belust op het goud van het verre Toemoek-Hoemak gebergte. Onderweg raakt hij gevangen in het negerdorp van de jongen Sambo en zijn vriend Boni, wiens leven hij gered had. De jongens bevrijden Asaba en zien zich genoodzaakt met hem mee te trekken naar de Toerroek-Hoemak, achtervolgd door hun wraakgierig opperhoofd. Op hun gevaarvolle tocht worden ze meermalen gered door de Christen-neger King, die hun het Evangelie verkondigt. Eindelijk vinden ze goud. Hun aandeel stelt de jongens Sambo en Boni in staat de studie voor zendeling te bekostigen. Strekking: Het christelijk geloof redt van de vrees voor boze geesten en onderling wantrouwen ,en stelt in staat tot waarachtige naastenliefde. Niet het goud, maar het geloof maakt gelukkig. "Asaba wilde zichzelf rijk en gelukkig maken, King anderen."
Conclusie: Een zeer spannend verhaal. Asaba b.v. verkeert wel een keer of zeven in levensgevaar. Leert het een en ander over de levenswijze van negers en roodhuiden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Het goud van de Toemoek Hoemak, druk 2, 92 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Asaba, een neger in Suriname, gaat op zoek naar goud in het Toemoek-Hoemakgebergte. Hij redt twee jongens van een andere negerstam, wordt desondanks door het hoofd van die stam aangewezen om de volgende dag geofferd te worden. Hij wordt 's nachts door de jongens bevrijd en met z'n drieën vluchten ze en willen naar het goudland. Op hun tocht ontmoeten ze de neger-zendeling King, die hen steeds als een reddende engel bevrijdt uit groot gevaar en in die bevrijding heenwijst naar Hem, die ze gered heeft, in Wie te geloven meer is dan het goud van de Toemoek-Hoemak, dat inderdaad ook gevonden wordt.
Conclusie: Een spannend verhaal, dat de kinderen boeien zal. Toch doet de manier, waarop King steeds naar voren komt, wat onwerkelijk aan. Het zendingswerk blijft teveel op de achtergrond. Sommige illustraties zeggen weinig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.