Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronE. Gerdes

Het huis Wijngaerde , druk 1, 118 blz.
jongens- en meisjesboek 9 jaar en ouder. geb., geill. met enkele schitterende tekeningen van J. H. Isings. Prijs f 9,75.
Inhoud: De hoofdpersoon in dit boek (deel 4.van een serie van 5) is Wouter Harmsen. Hij is een rondtrekkende prediker ten tijde van de 80-jarige oorlog. Hij gaat op bezoek bij de bekende dichter en vriend van Willem van Oranje, Marnix van St. Aldegonde. Hij raakt verwikkeld in allerlei spannende situaties rondom een gierige huismeester, die, zoals later blijkt, ook nog een moord op zijn geweten heeft. Waanzinnig van angst gaat hij tenslotte zijn kelder in, want het vreselijke geheim van de moord is uitgelekt. In de kelder staan vaten buskruit en door zijn fakkel ontstaat brand en de huismeester en twee rovers die op zijn geld uitwaren, sterven door de ontploffing. De prediker benut elke kans om wat goeds over Jezus te zeggen.
Conclusie: Het boekje is goed geschreven en het is een goed verhaal. Het Woord van God wordt vaak genoemd, soms ook in de taal die men in die tijd sprak. Voor de kinderen van zo'n 9 à 10 jaar zal dit wel veel te moeilijk zijn. Maar omdat de hoofdpersoon een prediker is, komt het geheel toch goed over. Duidelijk is dat Jezus de zonde, hoe groot ook, wil vergeven. Rijke evangelieverkondiging dus. Het heeft niet bepaald een "happy end". Een verzorgd boekje.
Eindoordeel: Aanbevolen. G. ten Berge
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1981

Open Boekbeoordeling.