Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. Blomberg-Zeeman

Het nieuwe broertje, druk 1, 48 blz.
G. K. C. O. 7 t. d. t. 60 cent. Mevrouw Blomberg-Zeeman kan heel onderhoudend vertellen. Maar wat we gaarne hoorden op onze Geref. Zondagsschool, dat hooren we niet. Het Kerstboompje is aangekleed, het Kerstfeest wordt gevierd; de Kerstgeschiedenis verteld, Kerstliedjes gezongen, maar van het Kerstfeit vernemen we niets. Alleen zegt grootvader (Blz. 44) dat dit verhaal door de heele wereld wordt verkondigd: "Het kindeke Jezus was een vreugde voor de gansche wereld". Waarom en hoe hooren we niet. 't Is of van de verzoening onzer zonden tot kinderen niet gesproken mag worden. Voornamelijk zal de strekking zijn, om altoos dankbaar te wezen. "Onze lieve Heer geeft altijd sterretjes, al is 't nog zoo donker. Maar we moeten ze zoeken." Nu is het waar, dat er altijd, ook bij beproevingen nog vele redenen zijn om den Heere te danken, dat Zijn goedertierenheden nog alle morgens nieuw zijn. Daarom is het uitnemend, hierop te wijzen. Ook wordt er op gewezen, dat alleen na beleden kwaad, vrede wordt gevonden. Maar als Wim één bepaald kwaad van onachtzaamheid belijdt en daarvoor vergeving vraagt, dan wordt gezegd, dat hij nu het verloren schaapje is, dat door den goeden Herder is gevonden. Zou het niet beter geweest zijn, er op te wijzen, dat dit ééne kwaad slechts een bewijs was, dat de bron niet zuiver was en dat daarom het hart vernieuwd moest worden? Wijl het voornaamste ontbreekt - datgene, waarom het ons op onze Zondagsschool juist is te doen - kunnen we dit overigens aardig verhaal niet op onze Kerstfeestviering uitdeelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

W. Blomberg-Zeeman

Het nieuwe broertje, druk 1, 48 blz.
Bijzonderheden: oorspr. werk, No. 115 van „de Nieuwe Zundagsschoolserie"; geschikt voor jongens en meisjes van 7-9 jaar; omvang 47 bladz.; prijs 50 cent. Bij getallen gronde reductie.
Korte inhoud: Wim wil 'n broertje hebben. Hij krijgt er twee! 'n Kleintje, waar hij niets content mee is. 'n Groote (een wees, die door zijn vader en moeder in huis wordt genomen), waar hij heel tevreden mee is. Deze jongen heeft een goeden invloed op Wim's karakter.
Beoordeeling: Uitstekend werk! Boeiend geschreven, in den juisten, Christelijken toon. Hoewel 't boekje wat klein is, willen we 't toch voor onze bibliotheken zeer aanbevelen. Aanbevolen. G.K. Dreyer.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930